Belföld

Gyurcsány nem ígér csodát

Álló taps és tüntetés fogadta Gyurcsány Ferencet Kecskeméten, ahol a volt miniszterelnök azt mondta: az ellenzék akkor teszi jól a dolgát, ha nem ígér csodát 2014 utánra.

Zsúfolásig megtelt Kecskeméten az a terem, ahol a volt kormányfő lakossági fórumot tartott. Az MTI tudósítása szerint a több mint 300 fős közönség álló tapssal fogadta a zenére bevonuló Gyurcsányt.

De nem csak hívei várták a Demokratikus Koalíció elnökét: az eseményre ellátogatott körülbelül 50 tüntető is árpádsávos, valamint székely zászlókkal, feliratokkal.

Kell pár év

A DK elnöke a fórumon elismerte, hogy Magyarországon gyors fordulatra pár hónapon, egy éven belül nincsen lehetőség és az általuk kívánt és remélt kormányváltás után is pár év kell míg újra megnövekszik a Magyarország iránti befektetői bizalom, amikor újra mernek kis- és közepes vállalkozások beruházni.

Álláspontja szerint, “soha nem tapasztalt hangulat” alakult ki az országban, ahol attól kell félni, hogy retorzió éri azokat, akiknek “ellenzéki szimpátiájuk van”.

“Túlzás nélkül állíthatom, hogy ma lassan bátorság kell ahhoz, hogy (…) valaki ellenzéki politikussal szóba álljon” – mondta, hozzátéve: hogy ez “a hatalmon lévők szégyene”.

Elmondta, azért jött Kecskemétre, hogy meggyőzze az embereket: “érdemes küzdeni a kormányváltásért, hogy ne törődjenek bele a mai helyzetbe”.

Kampánystart február 8-án

A Demokratikus Koalíció február 8-án tartja kongresszusát, amelyen elindítja majd a választási kampányát és bemutatja programját. A DK azzal számol, hogy április 6-án lesz a parlamenti választás.

Az MTI kérdésére válaszolva a volt miniszterelnök azt mondta, 2010-ben Magyarország egy “felfelé ívelő pályán volt”, a 2008 őszén kialakult válságból két kabinet a “Gyurcsány és a Bajnai-kormány” szerinte “rendkívül sikeres” válságintézkedései hatására.

Álláspontja szerint, a 2010-es választások után az új kormány egy “rendkívül fura, sehova nem vezető” gazdasági és társadalompolitikai útra lépett.

A 2010 előtti kormányok felelősségét, akkor, “az a választás megállapította, ennek a kormánynak a felelőségét meg a pár hónap múlva levő választás fogja megállapítani.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik