Belföld

Elbontják a győri Baross hidat

Az már biztos, hogy felújítjá, ám még mindig kérdéses, hogy mikor. Legfrissebb információk szerint jövőre megújul a viharvert műtárgy.

Naponta 17 ezer jármű kel át a hídon, legutóbb 34 évvel ezelőtt újították fel.

A napokban bírálják el a híd felújítására kiírt közbeszerzési ajánlatokat, amennyiben ez sikerrel zárul, kezdődhet a jobb napokat látott híd felújítása – írja cikkében a kisalfold.hu.

A során a 130 méter hosszú híd 12 nyílása közül a szélső 2-2 nyílásban lévő hídszerkezetet 1-1 pillérrel együtt teljesen elbontják, a korlátokat és a járdát is újáépítik. Kattintson ide a részletekért!

Évek óta húzódik

Már a Győr24 is több ízben beszámolt a híd állapotáról. Többször foglalkoztunk a tönkrement lépcsőfokokkal és a vasútállomás peronjaira hulló betondarabokkal is, ám azóta csak kisebb tatarozást végeztek a szakemberek, holott a híd már régóta teljeskörű felújításért kiált. A megyei beavatkozási tervek között évek óta az első helyen szerepel, megkezdődtek a felújítást előkészítő tervezési munkák már tavaly óta zajlanak.

(fotó: T.Zs.)

Megírtuk azt is, hogy a munkákkal sok komplikáció jár, ugyanis az hatalmas autósforgalom mellett rengeteg helyi és távolsági autóbuszjárat is közlekedik a hídon. Bonyolíthatja a helyzetet, hogy a vasútállomás felett ível át, ahol magasfeszültségű vezetékek húzódnak, így a feszültség-mentesítés a vonatforgalomban is követelne néhány szükségmegoldást.

Több mint száz éve épült

A XIX. század végén építették a kisalföldi megyeszékhely egyik legforgalmasabb csomópontját a Baross hidat. A kétsávos, járdával kiegészített átjárót utoljára 1980-ban renoválták némileg, akkor huzamosabb ideig, több hétig le is zárták az utat.

Azóta viszont semmi változás nem történt a Városháza mellett ívelő szerkezettel, talán csak annyi, hogy a gyalogos forgalom közlekedését segítő lépcsőket nemrégiben helyrepofozták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik