Belföld

Diákok láncreakciós gépezeteire lehet szavazni

Több mint harminc diákcsapat küldött be pályamunkát a Láncreakció Tudományos Verseny című kémiai vetélkedőre, köztük egy szentendrei.

A BASF és az Magyar Kémikusok Egyesülete által októberben középiskolásoknak kiírt megmérettetésre a nevező csapatoknak olyan gépezeteket kellett építeniük, amelyeket fizikai és kémiai reakciók sorozata tart működésben.

A láncreakciókat bemutató videókat egyetemi tanárokból és kémikusokból álló zsűri értékeli majd, és szakmai szempontok alapján hirdet győztest, a közönségdíjat pedig az a csapat kapja, amelynek a munkájára a legtöbben szavaznak november 19. és december 1. között a www.chemgeneration.com/hu/chainreaction/voting weboldalon – közölték a kiírók.

A szentendrei csapat

  • Csapatvezető tanár: Szakács Erzsébet
  • Csapattagok: Köpeczi-Bócz Ákos, Kovács Mátyás, Gyimóthy András, Csesznák Tamás Levente

A felhívásra összesen 32 csapat jelentkezett az ország különböző részeiből – a Szentendrei Református Gimnázium csapatán kívül – egyebek közt Sopronból, Szegedről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Tapolcáról és Kecskemétről. A tanulók hosszú kísérletezés után, csapatvezető tanárukkal közösen készítették el saját láncreakciójukat, majd a gépezetet bemutató videóval neveztek a versenyre.

A diákok bármilyen hétköznapi eszközt vagy újrahasznosított tárgyat felhasználhattak a szerkezet megépítéséhez, valamint a csapatok segítségére voltak a kiírás oldalán található, látványos kísérleteket bemutató videók is.

A szentendrei csapat kisfilmje:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik