Belföld

Bajnai szerint eurómilliókat költenek a lejáratására

Bajnai Gordon (bajnai gordon)
Bajnai Gordon (bajnai gordon)

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője a Kurier című bécsi lapnak adott interjút, amelyben többek közt a bizonytalanok megnyeréséről, az alkotmány megváltoztatásáról, és az ellene zajló lejárató kampányról is beszélt.

Bajnai Gordon szerint a szavazók közel fele ma még nem határozta el, kire fog voksolni, és ők fogják eldönteni a választást, miközben a közvélemény-kutatások szerint a választók összesen több mint a fele elégedetlen a jelenlegi kormánnyal, és változást akar. Saját anyagi helyzetével pedig a lakosság 83 százaléka nem elégedett. Ahogy azt a Kuriernak elmondta, “a legtöbb magyarnak elege van abból az egyfajta hideg polgárháborús stílusú politikából, amely az elmúlt években uralkodott”.

Kompromisszumos alkotmányra van szükség

Az új alkotmányt Bajnai Gordon szerint korrigálni kell. Olyan alaptörvényre van szükség, amelyet a lakosság többsége elfogad. A módosításhoz “vagy kétharmados többségre van szükség, vagy a jobb- és a baloldali politikai centrum közötti értelmes kompromisszumra” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Orbán Viktorral ez nem lehetséges.

A jelenlegi kormányfő választási vereségét követően szerinte megbékélésre lenne szükség, “nem csupán a pártok között, hanem társadalmunk közepén is”. A balközépnek és a jobbközépnek látnia kellene, hogy közelebb áll egymáshoz, mint a közép- és a szélsőjobb – fejtette ki.

Az Együtt-PM szövetség vezetője Orbán Viktor kormányáról úgy vélte, “rezsimről” van szó, amely “az életünk minden egyes területére megpróbál beszivárogni”. A kormányfő maga Bajnai Gordon szerint “folyamatosan harcol – mindenkivel, sok fantomháborút” vív. “Mi csak akkor háborúskodunk, ha tényleges nemzeti érdekről van szó” – tette hozzá.

2600 cikk egy év alatt

Bajnai úgy véli, a Fidesz propagandaháborút folytat ellene, és a negatív kampányra már eurómilliókat költött. A lap szerint azt mondta, hogy a Magyar Nemzet egyetlen év alatt 2600 cikket közölt róla. Hozzátette, hogy amikor visszatért a politikába, tudta, hogy mire vállalkozik. “Tudtam, hogy gátlástalanok és hazudnak” – fogalmazott.

A volt miniszterelnök beszélt a Magyarországon földdel rendelkező osztrákokkal kapcsolatos álláspontjáról is. Álláspontja szerint a legálisan kötött adásvételi szerződésekhez nem szabad hozzányúlni. Ahol viszont a szerződéseket érvénytelennek nyilvánítják, a vásárlónak vissza kell adnia a földet, és vissza kell kapnia a pénzét.

A bankokra kirótt különadókkal kapcsolatban ismét rövidlátónak nevezte a külföldi befektetők és bankok megcsapolását célzó politikát, mert annak eredményeképpen szerinte csökkent a befektetések és hitelek szintje. Egyúttal jelezte, hogy kormányváltás esetén a különadók csökkentésének lehetőségét kínálnák fel azoknak, akik több pénzt akarnak hozni az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik