Belföld

Az őszi egészségnap központjában a cukorbetegség

cukorbetegseg(1)(960x640).jpg (cukorbetegség)
cukorbetegseg(1)(960x640).jpg (cukorbetegség)

Számos ingyenes szűrésen vehetnek részt a fehérváriak. Péntekig lehet bejelentkezni.

Második alkalommal szerveznek egészségnapot a Városi Prevenciós Iroda – Egészségpontban Székesfehérváron. Ezúttal a cukorbetegség, annak kiszűrése és a szövődmények megelőzése lesz a középpontban. A szűrővizsgálatokat térítésmentesen veheti igénybe a lakosság november 23-án, 9-14 óra között a Fehérvári Civil Központban.

A cukorbetegség körülbelül 700-800 ezer embert érint Magyarországon, sokan vannak azonban, akiknek nincs is tudomásuk a betegségükről, mert az nem okoz fájdalmat, és csendben, lappangva rombolja a testet. A különböző elváltozások, különösen a súlyos szövődmények kialakulásának megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy a diabéteszt a lehető leghamarabb kiszűrjék, és minél előbb elkezdjék a betegek kezelését.

A prevenció a cél

Az Echo Nonprofit Network keretében működő Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány célja az egészségtudatos életmód erősítése, egészségnapok rendszeres szervezése, melyek iránt igen nagy a lakossági érdeklődés. Ruff Tamás, az Echo szakmai igazgatója elmondta: szombaton 9.00 és 14.00 óra között várják a székesfehérváriakat a Fehérvári Civil Központban, ahol lesz kardiológiai szűrés, hallás- és látásvizsgálat, vércukorszint-mérés és mell önvizsgálat oktatás.

A betegek számára konzultációs lehetőséget is biztosítanak a Szent György Kórház és a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületének szakembereivel. A vizsgálatokra péntekig 8-16.00 óra között kell bejelentkezni a 22/ 306-113-as telefonszámon.

A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete mindig nagy örömmel fogadja az egészségügyi szűrőnapok megrendezését, hiszen sokan éppen ilyen alkalmakkor szereznek tudomást a betegségükről. – hangsúlyozta Nagy Józsefné, a szervezet titkára. Elmondta: a diabétesz nagyon alattomos, hiszen nem fáj, és előrehaladott állapotban jelentős szövődményeket, például látásromlást, szív- és érrendszeri elváltozásokat, vesebetegséget okoz. Az egyesület szeretne minél több embert megszólítani, hogy a betegek ne érezzék magukat egyedül, támogatás nélkül.

Bekapcsolódik a Szent György Kórház is

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház az elmúlt két és fél évben számos szűrőprogramon vett részt az önkormányzattal és a civilekkel közösen. Egyre többen, egyre többet foglalkoznak az egészségükkel, ami azért is örvendetes, mert a magyar lakosság általános egészségi állapota katasztrofális – nyilatkozta Dr. Tóth László, a kórház Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzátette: a lényeges változás kulcsa az egészségtudatos gondolkodás fejlesztése, a betegségek minél előbbi kiszűrése és orvoslása.

Az egészségnapon lehetőség lesz a vesekárosodás kiszűrésére vizeletvizsgálat segítségével. Filotás Ágnes dializáló ápoló szavai szerint a vese elváltozásai évekig, sőt akár évtizedekig is rejtve maradhatnak a tünetmentesség miatt. Ugyancsak lehetőség nyílik diétás tanácsadásra és megbeszélésre a további gondozást illetően.

Az egészségnapba bekapcsolódik a Szent György Kórház Szemészeti Osztálya is. A Dr. Tóth Jenő főorvos által vezetett osztály szakembereinek közreműködése azért fontos, mert a kezeletlen diabétesz súlyos elváltozásokat, látásromlást, de akár vakságot is okozhat.

időnkénti vércukor ellenőrzés, hiszen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik