Belföld

Szörnyű pusztítás: kátrányban pancsolnak a gyerekek

Állatok tetemei, szennyezett erdők, folyók és beteg gyermekek. Többek között ez az ára annak, hogy naponta benzint tankoljunk autónkba.

Ecuadorból már több mint két évtizede kivonult az amerikai Texaco olajvállalat, ám a kőolaj kitermeléssel járó súlyos környezetszennyezést a mai napig nyögi a dél-amerikai ország. Az 1964 és 1990 között zajló tevékenység maradandó károkat okozott a környezetben és ezzel az ott élő emberek egészségében is.

Az ecuadori kormány követeli a cégtől, hogy térítsék meg az ökoszisztémában és az amazóniai emberek életkörülményeiben hozott károkat. Elvárásaikat a Chevron nevű vállalat felé irányítják, mivel ez vásárolta fel a Texaco olajcéget.

A fő problémát az okozta, hogy a társaság nem alkalmazta a máshol már jól működő környezetkímélő technológiát a Lago Agrio olajmezőn, így az esőerdő növényzetét, valamint patakjait, folyóit megérgezték. Az olajkitermelés során több veszélyes vegyület a felszínre került, ám ezt a folyadékot nemes egyszerűséggel a felszíni vizekbe vezették – olvashatunk minderről a chevrontoxico.com portálon.


(fotók: Chevron Toxico Facebook)

A hanyagság nem véletlen, gazdasági okai voltak, hiszen a cég a környezetvédelmi technológiák mellőzésével hordónként több dollárt spórolt, mint általában. A helyi lakosság azonban kénytelen a mai napig kátrányos vízben mosni, fürödni, s az ivóvízzel is takarékoskodniuk kell, hiszen az édesvizek nagy részébe toxikus anyagok kerültek. Mindehhez kapcsolódik, hogy az olajkitermelő helyek környékén sokkal magasabb a rákos megbetegedések és a vetélések száma.

A termelés 1990-ben ért véget az országban, ekkor voltak kisebb törekvések a szennyezett területek megtisztítására, ám száz százalékos eredményt nem értek el, a terület a mai napig viseli a pusztítás nyomait. Az interneten elgondolkodtató, olykor sokkoló felvételeket találtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik