Belföld

Lakások százezreit lehetne bontani

Annyira elavultak, hogy felújításukra már gondolni sem érdemes. És nem csak panelekről van szó.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányításával és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI Nonprofit Kft.) közreműködésével készült felmérés a hazai lakóingatlanokról. Csak részletek szivárogtak ki eddig, de abból már megtudhatjuk, hogy a magyar házak, lakások 70 százaléka elavult, minden tizedik pedig annyira rossz állapotban van, hogy már felújítani sem érdemes – írja a napi.hu.

Nyugdíjkorú otthonok

Nem feltétlenül drágább a pesti panel, mint a vidéki.

Kiderült az is, hogy Magyarországon a kicsit több mint 4 millió lakóingatlanból több mint 2,5 millió családi ház.  Az Eurostat adatai szerint az unióban csak Romániában, Norvégiában, Szlovéniában és Horvátországban van ilyen sok különálló otthon.

A vizsgálat szerint több mint 600 ezer családi ház 1945 és 1979 között épült – átlagosan 140 négyzetméteres alapterülettel.
A panelek többsége, több mint 324 ezer lakás 1979 előtt épült, a “házgyár” a nyolcvanas években pörgött föl, ekkor évente több mint 25 ezer lakás épült.

Idézzük fel a 60-as évekből a kísérleti lakótelepek építését:

Van rosszabb a panelnél

Az energiafelhasználást vizsgálva arra jutottak a szakemberek, hogy a leggyakoribb családiháztípus jelenlegi átlagos energiafelhasználása majdnem kétszerese a ’79 előtti iparosított technológiájú épületekének és több mint kétszerese a nyolcvanas évek paneljeinek – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik