Belföld

Közeleg az influenzaszezon

influenza-laz(960x640)(2).jpg (lázas, )
influenza-laz(960x640)(2).jpg (lázas, )

Csongrád megyében még nem találtak influenzás beteget.

Magas lázzal, levertséggel, izomfájdalommal, egyszóval tipikus influenzás tünetekkel még nem fordultak többen a háziorvosokhoz az elmúlt hetekben – mondta el a Szeged24-nek Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ regionális járványügyi osztály 
vezetője. Arról, hogy többen jártak-e orvosnál felső légúti megbetegedéssel az ÁNTSZ-nek nincs adata.

Az osztályvezető elmondta, 54 ezer adag ingyenes oltóanyag érkezett a megyébe, amelynek megkezdték a kiosztását. A háziorvosoknál már hozzáférhető a vakcina. A szakember január vége felé várja az influenzajárvány intenzív beindulását. 
Tombácz Zsuzsa még nem tudta megjósolni, hogy az idén melyik influenzatörzs fog járványt okozni, de azt hangsúlyozta, hogy a most kapható vakcinák az összes ellen védettséget adnak, és nem árt a védőoltást mielőbb beadatni magunknak.

A szakember szerint ugyanis a védőoltás az egyetlen olyan módszer, amellyel az immunrendszer felkészíthető a járványra. Tehát ha azt akarjuk, hogy a szervezetünk ellenanyagot termeljen, akkor a védőoltást vegyük fel. Emellett persze nem árt, ha sokat szellőztetünk, friss levegőre megyünk és vitaminokban gazdag ételeket eszünk, hogy ezzel is védekezzünk az influenza ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik