Belföld

Több mint húsz bombát találtak a Hortobágyon

Hortobágy (hortobágy, )
Hortobágy (hortobágy, )

Az első héten már több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak a honvédség tűzszerészei a Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja során.

A park területén kedden kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. A két ütemben megvalósuló fejlesztés csaknem kétmilliárd forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait.

A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése.

honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek pénteken elmondta, hogy Mostanáig egy másfél kilogrammos szovjet bomba, tizenkilenc hatvankilós szovjet bomba, egy ötven kilogrammos szovjet bomba, egy F5 típusú levegő-föld rakéta, két harminc milliméteres szovjet repeszgránát és egy harminchét milliméteres szovjet páncéltörő gránát került elő, mind éles robbanóeszközök.

Mindezeken felül további egytonnányi, robbanóanyagot nem tartalmazó robbanótestet is összeszedtek. Valamennyi eszközt a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják – közölte Németh-Zsohár Agnieszka, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik