mobilcég (mobilcég)
Belföld

Kevesen keresik az olcsóbb mobilt

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 11. 13. 12:24

Hiába lett egyszerűbb a számhordozás, nem váltanak tömegesen szolgáltatót.

Bár mostanra már nálunk is egy nap alatt elintézhető a számhordozás, mégsem használjuk ezt a szolgáltatást – erről valószínűleg a rossz tapasztalatok, a nehezen áttekinthető távközlési piac és a lustaság tehetnek – mondta Solt Ádám az internetet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

Alig több a hordozott szám

Az Európai Bizottság adatai alapján a magyarok közül nagyon kevesen veszik csak igénybe a számhordozás lehetőségét, a vizsgált 17 európai ország közül nálunk volt a legkisebb a számhordozók aránya az előfizetők számához képest.

Míg például Dániában 12%, Spanyolországban pedig 7% körüli az arány, addig nálunk a fél százalékot sem éri el.

Szamhordozás infografika (Szamhordozás infografika)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai alapján 2011-ben még csak összesen 50 ezer mobilszámhordozás történt, míg 2012-ben már több mint százezer volt az új hordozások száma. A legfrissebb adatok szerint az idei évben október végéig azonban mindössze 68 ezer új mobilos váltott szolgáltatót számhordozással.

Annak, hogy hazánkban miért vonakodnak ennyire az előfizetők egyszerűsége ellenére a számhordozástól, az internetet.hu szerint több magyarázata is lehet.

Még emlékszünk a véget nem érő ügyintézésre

Magyarországon 2004 óta létezik a számhordozás intézménye, az EU-csatlakozás óta. Az előfizetőknek tehát már 9 éve lehetőségük van arra, hogy ha csomagot vagy akár szolgáltatót váltanak, megtartsák régi számukat. A szabályozásokat a tavalyi évben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke rendeletben több ponton megváltoztatta, hogy megfeleljenek az EU-s követelményeknek, melyek legfeljebb 1 napos várakozási időt írnak elő számhordozás esetén. 2012 októberére a tagállamokban az átlagos várakozási idő le is szorult 1,3 napra.

A magyarok esetében azonban a vonakodás részben betudható a rossz tapasztalatoknak, korábban ugyanis az unión belül a harmadik leghosszabb átlagos várakozási idővel rendelkeztünk. A leghosszabb Cipruson és Romániában volt (10 nap), itthon 8 nap, Bulgáriában pedig 7 nap alatt zajlott le a folyamat. Megfigyelhető, hogy ahol korábban hosszú várakozási időkkel szembesültek az előfizetők, ott általában még most sem használják lelkesen a szolgáltatást.

Az áttekinthetetlen ajánlatok sem segítenek

Oka lehet persze a számhordozások kis számának az is, hogy a magyarok egyébként is viszonylag ritkán váltanak szolgáltatót. A szolgáltatók ajánlatainak összehasonlítása sokszor igen nehézkes és időigényes feladat, ebben segíthet az egyes csomagokat összehasonlító táblázat.

A magyar piacon uralkodó stabil állapotokat jól jellemzi, hogy az NMHH adatai alapján az idei és a tavalyi év szeptembere között például szinte egyáltalán nem volt változás a mobil hangszolgáltatások piaci részesedésében a nagyok között. A T-Mobile része 45,88 százalékról 46,03 százalékra, a Telenoré 31,39 százalékról 31,42 százalékra, a Vodafoné pedig 22,73 százalékról 22,53 változott mindössze, ami gyakorlatilag azt jelenti, egy év alatt semmilyen változás nem következett be.

Gyors, egyszerű és hasznos

Érdekes jelenség ez, hiszen a számhordozás ma már Magyarországon sem jelent különösebb vesződséget. Teendőnk egyszerűen annyi, hogy felkeressük annak a mobiltársaságnak az ügyfélszolgálatát, akikhez át szeretnénk vándorolni, itt hamar elintézhetünk minden papírmunkát, és két nap múlva, ha minden a tervek szerint halad, máris a másik szolgáltató ügyfelei lehetünk, azonos telefonszámmal.

Váltani pedig sokszor nagyon megérheti ahogy a vezetékes telefonos csomagok összehasonlításából is látszik, hiszen még ha a verseny gyenge is a hazai piacon, mindig akad egy-egy szolgáltatás, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén jobb árakat biztosít, kedvezőbb lehetőségeket ad. És ha ilyen egyszerű elintézni, arra sincs okunk, hogy elveszítsük régi, megszokott telefonszámunkat.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.