facebook (facebook)
Belföld

Összeeresztették a jobbikos és a balos Facebookosokat

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2013. 11. 13. 15:30

Korábban a témában:

A legfőbb közösségi oldal balos látogatói rápörögtek a közéletre, ezzel együtt nem hisznek a hagyományos sajtónak, bizalmatlanok a hazai politikai intézményekkel, pesszimisták a gazdaság és a demokrácia jövőjét illetően. Viszont bíznak a nemzetközi intézményekben, egyebek mellett az EU-ban.

Ez derül ki a Political Capital Institute és a Demos UK friss felméréséből, amit az alábbi nyolc ellenzéki mozgalom Facebook-követői körében végzett: Egymillión a Magyar Sajtószabadságért (Milla), Együtt 2014, Hallgatói Hálózat (HaHa), Lehet Más a Politika (LMP), Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), Magyar Szolidaritás Mozgalom, Negyedik Köztársaság (4K!), Párbeszéd Magyarországért (PM).

táblázat (táblázat)

Hadsereg versus Brüsszel

A vizsgált ellenzéki mozgalmak követői hasonlítanak a Jobbik Facebook-követőihöz (őket korábban monitorozta a cég) a demokrácia állapotával való elégedetlenséget, a pesszimizmust és a magas politikai aktivitást tekintve.

Különbség is akad persze. Egyrészt: a Jobbik követői a hadseregben bíznak leginkább, a most vizsgáltak a civil szervezetekben és a nemzetközi intézményekben. Másrészt: a jobbikosok leginkább a romák és a bűnözés miatt aggódnak, a mostaniak a gazdasági helyzet és a munkanélküliség miatt.

A felmérés rávilágít a „civil”, „apolitikus politika” úgymond ellentmondásosságára: a rendszerkritikus mozgalmak amint a céljaik elérése érdekében közel kerülnek a pártpolitika világához, a támogatottságuk és az attraktivitásuk csökken, veszítenek mobilizációs képességükből. A pártpolitika negatív társadalmi megítélése – amelyet ők maguk is erősítenek – így kérdésessé teszi, képesek-e hozzájárulni a politikai intézmények nyitottabbá és demokratikusabbá válásához.

Magyar Grillo

A kutatás apropója egyébként az, hogy Európában megszaporodtak a baloldali, sokszor antikapitalista, rendszerkritikus mozgalmak, amelyek – főként a közösségi média segítségével – hatékonyan szólítják meg a fiatalokat, és csatornázzák be a társadalmi elégedetlenséget. Ilyen például Beppe Grillo Ötcsillagos Mozgalma Olaszországban, a New York-iak Occupy mozgalma és A Felháborodottak mozgalma Spanyolországban. Részben őket kopírozva születtek az említett magyar rendszerkritikus ellenzéki mozgalmak a 2010-es választások körül.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.