Belföld

Összeeresztették a jobbikos és a balos Facebookosokat

facebook (facebook)
facebook (facebook)

A legfőbb közösségi oldal balos látogatói rápörögtek a közéletre, ezzel együtt nem hisznek a hagyományos sajtónak, bizalmatlanok a hazai politikai intézményekkel, pesszimisták a gazdaság és a demokrácia jövőjét illetően. Viszont bíznak a nemzetközi intézményekben, egyebek mellett az EU-ban.

Ez derül ki a Political Capital Institute és a Demos UK friss felméréséből, amit az alábbi nyolc ellenzéki mozgalom Facebook-követői körében végzett: Egymillión a Magyar Sajtószabadságért (Milla), Együtt 2014, Hallgatói Hálózat (HaHa), Lehet Más a Politika (LMP), Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), Magyar Szolidaritás Mozgalom, Negyedik Köztársaság (4K!), Párbeszéd Magyarországért (PM).

Hadsereg versus Brüsszel

A vizsgált ellenzéki mozgalmak követői hasonlítanak a Jobbik Facebook-követőihöz (őket korábban monitorozta a cég) a demokrácia állapotával való elégedetlenséget, a pesszimizmust és a magas politikai aktivitást tekintve.

Különbség is akad persze. Egyrészt: a Jobbik követői a hadseregben bíznak leginkább, a most vizsgáltak a civil szervezetekben és a nemzetközi intézményekben. Másrészt: a jobbikosok leginkább a romák és a bűnözés miatt aggódnak, a mostaniak a gazdasági helyzet és a munkanélküliség miatt.

A felmérés rávilágít a „civil”, „apolitikus politika” úgymond ellentmondásosságára: a rendszerkritikus mozgalmak amint a céljaik elérése érdekében közel kerülnek a pártpolitika világához, a támogatottságuk és az attraktivitásuk csökken, veszítenek mobilizációs képességükből. A pártpolitika negatív társadalmi megítélése – amelyet ők maguk is erősítenek – így kérdésessé teszi, képesek-e hozzájárulni a politikai intézmények nyitottabbá és demokratikusabbá válásához.

Magyar Grillo

A kutatás apropója egyébként az, hogy Európában megszaporodtak a baloldali, sokszor antikapitalista, rendszerkritikus mozgalmak, amelyek – főként a közösségi média segítségével – hatékonyan szólítják meg a fiatalokat, és csatornázzák be a társadalmi elégedetlenséget. Ilyen például Beppe Grillo Ötcsillagos Mozgalma Olaszországban, a New York-iak Occupy mozgalma és A Felháborodottak mozgalma Spanyolországban. Részben őket kopírozva születtek az említett magyar rendszerkritikus ellenzéki mozgalmak a 2010-es választások körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik