Belföld

Kivágják a veszélyes, büdös fákat

Elvadult, beteg fákat, közműveket rongáló gyökereket távolítanak el Vásárhelyen a Szabadság téren.

A Szent István Városrehabilitációs Program során nemcsak a Szent István tér és környékének épületei, lakóházai, és intézményei, hanem a közművek és a közterületek parkok is megújulnak.

Kedden fakivágás indult a lakótelep központi részén, elsősorban a bálványfákat vágják ki, melyek teljesen elburjánzottak a környéken. Kivágják a beteg fákat is mivel azok a később betelepítendő növényeket fertőzhetik tovább, a korhadt ágak pedig akár balesetet is okozhatnak. A fakivágás egész héten folytatódik.

Macskapisi szagú égig érő fa

A bálványfa a szappanfavirágúak rendjébe tartozó bálványfafélék családjának egyik nemzetsége. Kelet-Ázsiától dél felé haladva Észak-Ausztrálázsiáig találhatók meg őshonos fajai. Neve az indonéziai ambonéz nyelvű ailanto szóból származik, melynek jelentése „mennyország-fa” vagy „égigérő fa”. A báványfák gyors növekedésű, lombhullató fák, szerteágazó ágakkal, nagy (40–100 cm) levelekkel. A porzós virágok gyakran átható, macskavizeletre emlékeztető szagot árasztanak magukból. A levelek érintése is kellemetlen szagot hagyhat a kézen. – wikipédia

Újak, szebbek, több

Egyes fák gyökerei már a közművek csöveit is veszélyeztették tudta meg a Vásárhely24, mivel azok fölé ültették őket. A jövőben ilyen nem fordulhat elő.

A kivágott fák helyére újakat, összesen 29 darab fát ültetnek. Emellett 1751 virágzó cserjét, 1046 sövénynek növő bokrot, és 3530 tő talajtakaró növényt is ültetnek. Így a Szabadság tér közterei , parkjai is teljesen megújulnak a projekt végére.

A régi fákra pedig dallal emlékezhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik