Belföld

“F*szom, megint megvertek?” – káromkodó gyerekekkel az erőszak ellen

Szándékosan durva nyelvezetű spotfilmekkel akarja felhívni a figyelmet az ESZTER Alapítvány a gyermekeket és nőket ért egyre gyakoribb erőszakra, mondván: „Kire üt majd ez a gyermek?"

Tizenegy éves kislányát megerőszakoló apa, élettársát brutálisan összeverő parlamenti képviselő, a Soroksáron futó édesanya erőszakos halála – néhány példa a nők és gyerekek elleni erőszak legaktuálisabb megnyilvánulásaiból.

A nemi erőszak áldozataival és a bántalmazott nőkkel és gyermekekkel foglalkozó szervezet, az ESZTER Alapítvány novemberben kampányt indított az erőszak ellen, melyben figyelemfelkeltő spotokkal és egy hosszabb, az erőszak természetét is elmagyarázó filmmel állnak ki a bántalmazás különféle formái ellen – derül ki az alapítvány közleményéből. A spotban iskolások szándékosan durva nyelvezetet használva beszélik meg egymással traumáikat.

A dokumentumfilmben neves magyar színészek vallanak saját erőszakos élményeikről, vagy általában a bántalmazásról. Cserhalmi György, Xantus Barbara, Zséda vagy Szívós Márton vízilabdázó mellett olyan neves nemzetközi szakemberek is megszólalnak a filmben, mint Feldmár András pszichológus.

„Magyarországon százezres nagyságrendben élnek olyan felnőttek, akiket gyerekkorukban megerőszakoltak. Az erőszak nem fülledt erotika; ez hatalom, kiszolgáltatottság, brutális és romboló megalázás. Az ESZTER Ambulancián húsz éve dolgozunk azért, hogy a lélekpusztítás következményeivel küszködők élete élhetővé váljon” – írja közleményében Virág György. Az Ambulancia vezetője szerint az áldozatoknak csak akkor van esélyük, ha nem maradnak megszégyenítetten egyedül. „Azt szeretnénk, ha minél többen értenék meg, hogy a közösségnek össze kell fognia, ha minél többen ismernék fel, hogy nem maradhatnak közömbösek tovább.”

Az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációja (ESZTER) 20 éve nyújt ingyenes pszichoterápiás és jogi szolgáltatást azoknak, akiket megerőszakoltak.

Bűn a családban

A családon belüli bűnesetek között a gyerekek elleni erőszakos bűncselekmények száma 2011-ben 700-800 volt, az összes családon belüli bűncselekmény 13%-a. Az erőszakos esetek 50%-a az élettárs ellen irányul, harmada pedig a gyerek ellen.

A nőket tízszer anyi testi testi sértés érte, mint a férfiakat, és más típusú bűnesetek kapcsán is hasonló az arány, kivéve egyet: a gyilkosságokban a férfi áldozatok aránya nem egytizede, hanem csaknem fele a nőkének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik