Belföld

Ki választ Szegeden rektort?

Jó a kormánynak, ha nem változik a felsőoktatásio törvény.

A magyar egyetemek elvesző autónómiájával foglalkozik a Népszabadság mai számában. A lap úgy tudja, hogy a választásokig már nem kíván a kormány a felsőoktatási törvényen változtatni mert ismét jelentős vitát váltana ki.Bár Klinghammer István azt ígérte, megmarad, illetve visszakapják az egyetemek a felsőoktatási törvénnyel elvett rektorválasztási jogukat, ez nyilván nem érdeke a kormányzatnak.

Először a Debreceni Egyetem esetében söpörte le a szenátusi többség akaratát Balog miniszter. Aztán jöttek sorra az intézmények, Kecskemét, Miskolc, Gödöllő, ahol szintén saját hatáskörben nevezett ki rektort a miniszter -írja a NOL.

A rektorok megválasztásának joga a diáktüntetések egyik fontos követelése volt. Klinghammer, aki komolyan vette a küldetését, erre a kinevezését követően ígéretet is tett. Mivel nemcsak a küldetését, hanem az ígéretét is komolyan vette, azóta elkészítette a törvénymódosítás szövegét is, amely szintén része a blokkolt csomagnak. Jövőre három nagy egyetemen is esedékes lesz a rektorválasztás: az ELTE-n, Szegeden és Pécsen. Miért mondana le róluk a kormány, hogy ha úgyis nyugalom van? – teszi fel a kérdést Ónody-Molnár Dóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik