Belföld

Így venné be Bajnai Gyurcsányt

bajnai (bajnai)
bajnai (bajnai)

Két feltételt fogalmazott meg Bajnai Gordon kedden ahhoz, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) az MSZP és az Együtt-PM közötti választási megállapodás része lehessen.

Az Együtt-PM szövetség vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ehhez helyre kell állítani a bizalmat, amely az október 23-ai ellenzéki demonstráció előtt kötött egyezség felrúgása miatt ingott meg.

Másik feltételként azt említette, hogy csak olyan párttal fognak össze, amelynek célja az Orbán-kormány 2014-es leváltása, nem a túlélés, a parlamentbe kerülés.

Bajnai Gordon azt mondta, nem akarják felrúgni a szocialista párttal kötött – közös egyénijelölt-állításról, de külön listán indulásról szóló – megállapodásukat, az újratárgyalás csak akkor lehetséges, ha mindkét fél egyetért, hogy ez közelebb visz a győzelemhez. Ám hozzátette: el tud képzelni olyan érvet, amely miatt újragondolják az október végén szentesített egyezséget.

Az Együtt-PM vezetője arról is beszélt, januárban döntik el, hogy pártszövetségként vagy egy jelölőszervezetként indulnak a parlamenti választáson. Ez azért fontos, mert előbbi esetben öt helyett tízszázalékos a parlamenti küszöb. Elmondta, olyan döntést fognak hozni, hogy minden ellenzéki szavazat hasznosuljon.

Megjegyezte azonban, az Együtt-PM-nek jóval 10 százalék feletti eredményt kell elérnie ahhoz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, és erre készülnek.

Beszélt arról is, hogy tavaly ősszel még nem lehetett reálisan mérni népszerűségüket, a mostani közvélemény-kutatások szerint pedig ugyanúgy a pártválasztók 8-9 százaléka támogatja az Együtt-PM-et, mint tavasszal, ami alapjául szolgálhat a további “jelentős növekedésnek”. Hozzátette: mára kiépült a párt szervezete, és nagyjából 12 ezer regisztrált aktivistájuk van.

Adóterveikről azt mondta, csak a leggazdagabb 8-10 százalék terheit növelnék a progresszív adórendszer bevezetésével, de a felső kulcs nem érné el a 2010 előtti mértéket, az átlagbér feletti szintig pedig mindenki jól járna az adójóváírás visszaállításával. Megtartanák a családi adókedvezményt, de Bajnai Gordon megfontolná, hogy a leggazdagabbak – több milliós jövedelműek – kedvezményének határt szabjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik