Belföld

Sok a felkészületlen turista

Rényi Zsolt, az iKaland hivatásos túravezetője azoknak ad tanácsot, akik nem akarják életveszélybe sodorni magukat és másokat.

 

 

A sportszakember az Inforádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy szerencsére egyre többen mennek kirándulni a hegyekbe, de nagyon sok a felkészületlen és felelőtlen turista is a magyarországi erdőkben. A kérdés azért kap most nagy figyelmet, mert a pilisi Rám-szakadékban egy férfi megsérült, a mentésére induló egyik tűzoltó pedig meghalt.

Ősszel veszélyesebb

Rényi Zsolt tájékoztatása szerint a magyarországi erdők – különösen a Pilis szurdokai – nagyon veszélyesek tudnak lenni attól függően, hogy éppen hogyan alakul az időjárás. Ilyenkor ősszel párás, nedves az idő, rosszabbak a látási viszonyok és sokkal csúszósabbak a hegyi utak is.

Maradjunk a kijelölt utakon

A legfontosabb teendő az, hogy előre mérjük fel: mennyi ideig fog tartani a túra és milyen időre számíthatunk – hívta fel a figyelmet a túravezető az Inforádióban. Számításba kell venni azt is, hogy hirtelen tud változni az időjárás. Az autóban ülve pedig sokszor nem is gondolunk bele abba: milyen hideg tud lenni az erdőben – jegyezte meg a szakember. Márpedig a hidegben koordinációs képességünk nagymértékben sérül, és ilyenkor születhetnek olyan rossz ötletek, amelyek például a Rám-szakadéki balesetnél is, hogy letérnek a turisták a kijelölt útvonalról – jelezte Rényi Zsolt.

Jó cipő, vízhatlan ruha kell

A túravezető nagyon fontosnak minősítette a túrázáshoz a megfelelő öltözködést. Érdemes kellően barázdált, a lábnak tartást adó túracipőt venni. Mellőzni kell az elsősorban tornatermi használatra kialakított sportcipőket, amelyek nagyon hamar csúszóssá válnak, mert barázdáik eltömítődnek sárral és nedves avarral. Elengedhetetlen, hogy legyen a hátizsákunkban még jó időben is vízhatlan ruházat.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Ami pedig a biztonságot illeti: különösen a veszélyesebb terepeken, mint amilyen a Rám-szakadék, igen sok energiát fektettek abba a nemzeti parkok munkatársai, hogy megtalálják az adott szakaszon átvezető legbiztonságosabb útvonalat. Ha valaki erről letér, feleslegesen kockáztatja a saját testi épségét és másokat is veszélybe sodor – figyelmeztetett a túravezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik