Belföld

Ángyán összefogott az LMP-vel

nav(2)(960x640)(1).jpg (nav, )
nav(2)(960x640)(1).jpg (nav, )

A volt fideszes képviselő és az ellenzéki párt közösen kezdeményezi egy olyan parlamenti bizottság felállítását, ami azt vizsgálná, hogy igaz-e, hogy a nagy cégeket hagyja csalni az adóhatóság.

Egy pénteki sajtótájékoztatón Horváth András, a NAV munkatársa – aki már benyújtotta lemondását – arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, a bizottság felállításával választ akarnak kapni arra, hogy az elmúlt 11 év kormányai mindent megtettek-e annak érdekében, hogy ne következhessen be ilyenfajta adóelkerülés. Emellett azt is tudni akarják, hogy a kabinetek a költségvetési és a zárszámadási törvények tervezésekor megnézték-e, hogy a kiemelt adózóktól befizették a tőlük elvárt összegeket. Végül a bizottság azt is górcső alá venné, hogy a stratégiai partnerségi megállapodások kötésekor a kormány vizsgálta-e, hogy ezek a cégek eleget tettek adózási kötelezettségeiknek.

Oligarchák, multik, maffiahálózat

Úgy látszik, hogy az állam másként kezeli a kisvállalkozókat, a kisembereket és másként az oligarchákat és a multikat – összegezte véleményét Schiffer András.

Ángyán József ezt azzal egészítette ki, hogy véleménye szerint nem egyszerűen a beszedett adókról, hanem az állam működéséről van szó. Le kell választani az államot arról a maffiahálózatról, ami – úgy tűnik – hogy a háttérben már elég hosszú ideje befolyásolja a politikát – tette hozzá.

A politikusok hétfőn meg is kezdték a testület létrehozásához minimálisan szükséges 78 támogató aláírás összegyűjtését a parlamentben.

Schiffer András és a szintén LMP-s Vágó Gábor egy vasárnapi közleményükben azt írták, hogy a Lehet Más a Politika a 2002-2013 közötti időszakot vizsgálná a parlamenti bizottságban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik