Belföld

Nem üldözhetik a külföldi rendszámosokat

rendszám (rendszám)
rendszám (rendszám)

Uniós jogot sért az adócsalók miatt hozott magyar szabályozás.

Kapcsolódó cikkek

Másfél éve kezdték üldözni Magyarországon a külföldi rendszámú kocsival járó magyarokat, mert sokan szlovák rendszámmal kerülték el a regisztrációs adót. Csakhogy több valóban a szomszédos országban (is) dolgozó vállalkozót is megbüntettek,  emiatt sok-sok per indult. Az ombudsman is többször figyelmeztetett, hogy ezzel a szabállyal valami gond van.

Nem korrekt

Egy szombathelyi ügyben a bíróság az Európai Unió Bíróságához fordult és a Nyugat.hu szerint meg is született a határozat: a magyar jogszabály uniós jogot sért azzal, hogy a magyarok csak saját államukban regisztrált járművel vehetnek részt a közúti forgalomban. Ellentétes az EU-szabályokkal az is, hogy kizárólag a helyszínen lehet benyújtani az iratokat. Arról nem is beszélve, hogy a büntetés összege akkora, mintha az országban újra regisztrálnák az autót – írja a lap.

Több, mint egymilliós bírság

A nyugat.hu emlékeztet, hogy kizárólag a helyszínen lehet igazolni, hogy – a törvényben megfogalmazott kivételek alapján – jogosan hajtja az illető az autót. A külföldön élő, dolgozó magyarok  több mint tízféle, először még csak hitelesen lefordított papírral igazolhatták, hogy nem adócsalók. Egy-egy papír hiánya miatt az üzembentartóra 800, a vezetőre 400 ezer forint bírságot is kiróhattak a hatóságok. Volt olyan vállalkozó, akit 1,2 millió bírságot kapott. aki 200 ezerrel megúszta, még szerencsésnek mondhatta magát.

A folyamatban lévő ügyekben a bíróság immár hivatkozhat erre az uniós határozatra, akik pedig még nem támadták meg a bírságukat, érdemes perelniük – összegzi a Nyugat.hu.

Nem mindenki tiszta

Persze az is igaz, hogy sokan sokféleképpen visszaéltek a szlovák rendszámukkal:

Van aki csak kivételesnek érzi magát szlovák rendszámmal:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik