Belföld

Automata vízállásmérő lesz Esztergomban

Uniós fejlesztéssel modernizálja a vízügy a Duna több pontján, így a városban is a vízszint mérését.

Kapcsolódó cikkek

A Kossuth híd tőszomszédságába tervezett berendezéshez hamarosan lefektetik az áramellátást biztosító elektromos kábelt. Esztergomban eddig naponta egyszer, árvíz idején többször olvasták le a vízszintet a mércéről. Ezeket az adatokat bárki elérheti a terület vízügyi honlapján.

Öt percenként mér

A szeretgom.hu kérdésére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) szakemberei elmondták, hogy az eszközöket már beépítették, november végéig tart a próbaüzem. Ezt követően az emberi észlelés megszűnik, és az 5 perces gyakorisággal gyűjtött adatok automatikusan kerülnek be az ÉDUVIZIG győri központjában üzemelő adatbázis-szerverre. Az adatok nyilvánosan is elérhetők az igazgatóság honlapján.

Uniós projekt

Az esztergomi és a Duna más pontjain is tervezett fejlesztések az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott “Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 / Szlovák – magyar vízrajzi információs rendszer a Dunán és mellékfolyóin” projekt keretében valósultak meg. A projekt részeként további két vízrajzi állomás (Duna, Dunaremete és Mosoni-Duna, Győr-Bácsa) távmérővé fejlesztése elkészült, ezekkel együtt összesen 46 vízmérce állomáson és 40 talajvízkúton folyik automatikus adatgyűjtés az ÉDUVIZIG működési területén.

Új vízügyi honlap

Szintén a projekt keretében készítik el a lakosság számára is könnyen hozzáférhető új vízrajzi honlapot, amelyet jövő év második felétől lehet használni. A fejlesztési program 2014. szeptember 30.-án zárul. Különösen az árvíz idején történő együttműködést is javíthatják ezek a fejlesztések, hiszen Szlovákia több részén, így például Párkányban is már évek óta használnak automata vízállásmérő rendszereket.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik