Belföld

Pénzügyekben kiszolgáltatottak vagyunk

24.hu
24.hu

2013. 11. 08. 15:24

Az állami hivatalok összefogását sürgető közös nyilatkozatot írtak alá a pénzügyi kultúra fejlesztési lehetőségeiről tanácskozó szakemberek Visegrádon.

Korábban a témában:

A kérdés nemzetközi szinten is egyedülálló magyar modelljének kidolgozását határozták el a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) szervezésében megrendezett találkozón banki, adózási és ellenőrzési szakértők. A devizahitelek körüli bonyodalmak világítottak rá mindenki számára egyértelműen, hogy a magyar lakosság nem ért a pénzügyekhez, könnyen félrevezethető, nem számol a következményekkel. Az eddigi felvilágosító, oktató kampányok pedig elszigetelt akciók maradtak,lényegi változást nem eredményeztek.

Háztartási hitelek bruttó összege (millió forintban)

Problémamentes hitelek:

2009.03: 7. 223.756

2013.06: 3.825,948

Nőtt a külön figyelendő, átlag alatti, kétes vagy rossz hitelek aránya. (forrás:MNB)

Kiszolgáltatott fogyasztók

A helyzetet értékelve Doubravszky György, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója a pénzügyi kultúráról szólva Ausztriát hozta példának, ahol az induló vállalkozásokhoz az első évben kétszer is kimennek az adóhivataltól, de nem büntetni, hanem segíteni. Szalay György, az MNB osztályvezetője a pénzügyi kultúra hazai helyzetét jellemezve úgy fogalmazott: az emberek zöme egy lapostévé vásárlására több figyelmet fordít, mint egy hitelfelvételre. Németh Erzsébet, az ÁSZ igazgatóhelyettese szerint a pénzügyi kultúrára viselkedési és erkölcsi kategóriaként is kell tekinteni. Kutatásaik alapján nagyon kiszolgáltatottnak nevezte a hazai pénzügyi termékek fogyasztóit.

Tanulni már az iskolában

A ma aláírt szándéknyilatkozat mindenesetre kimondja: minden állami szervnek össze kell fogni azért, hogy az emberek megismerjék a potenciális kockázatokat, amelyek egy-egy pénzügyi döntésüket kísérik. A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a pénzügyi ismeretek iskolai elsajátíttatására és szemléletváltásra egyaránt szükség van.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.