Belföld

Kérdések, kételyek és válaszok az új Btk.-ról

A Szegedi ítélőtábla első ízben adott otthont a Magyar Jogászegylet Csongrád Megyei szervezete által szervezett tudományos előadásnak, amely az új Btk.-val foglalkozott. Tisztújító taggyűlést is tartottak az Ítélőtáblán.

Az ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék bírái mellett a megyéből megjelent, az egyetemi oktatóktól az ügyvédeken át az ügyészekig minden jogászi hivatásrendet képviselő érdeklődőket Dr. Czene Klára, a Magyar Jogászegylet Csongrád Megyei Szervezetének Elnöke, valamint házigazdaként Dr. Hámori Attila, az ítélőtábla elnökhelyettese köszöntötte.

Ezt követően Prof. Dr. Nagy Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszékének professzora tartott előadást „Kérdések, kételyek és válaszok az új Btk. Általános Része, különösen a szankciórendszer köréből” címmel. Bevezetőjében jelezte, hogy előadása nem kizárólag a szankciórendszerrel foglalkozik, hanem érinti az új Btk. hatályba lépését követően a gyakorlatban felmerülő jogalkalmazási problémákat is. Ennek megfelelően beszélt gyermekkor és a fiatalkor büntetőjogi szabályozásáról, felhívta a figyelmet a szabályozás ellentmondásaira, mely szerinte csak jogalkotói szinten oldható fel. Kitért a beszámítási képesség és a belátási képesség fogalmára is, rögzítve, hogy utóbbi egyértelműen jogkérdés, melyet az eljáró bíró állapít meg.

A tanácskozást követően tisztújító taggyűlés keretében értékelték a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) Szegedi Ítélőtáblai szervezetének munkáját ma, november 8-án a táblabíróság épületében. A tanácskozáson részt vett dr. Makai Lajos, a MABIE elnöke, a Pécsi Ítélőtábla elnöke is, aki az egyesület elmúlt öt évéről szólva elmondta: a MABIE fontos tényezővé vált a magyar igazságszolgáltatás rendszerén belül, a kormánnyal kötött megállapodás alapján részt vett az igazságügyi reform előkészítésében és lebonyolításában, ugyanakkor traumaként élte meg a MABIE éppen úgy, mint az egész bírói kar a bírói kényszernyugdíjazásokat. A közeljövő legfontosabb feladataként a bírói életpálya modell kidolgozását és megvalósítást jelölte meg.

A tanácskozáson dr. Harangozó Attilát, a Szegedi Ítélőtábla elnökét választották meg a MABIE helyi szervezetének élére, míg az országos tisztújító gyűlésen, november végén, Budapesten dr. Mezőlaki Erik tanácselnök bíró képviseli majd küldöttként a Szegedi Ítélőtáblát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik