Belföld

Visszakövetelik régi utcaneveiket a tolmácsiak

Népszavazást tartanak a Nógrád megyei Tolmács községben, mert a lakosság egy része nem fogadja el az új közterületi elnevezéseket. A referendumot február 2-ára írták ki.

Az önkormányzat áprilisban közterületek elnevezéséről döntött a falu történelmét és hagyományait alapul véve. Az Alkotmány utca nevét Sziluska utcára, a Csokonai utcáét Zarándokra, a Szépvölgyi utcáét Füvellő utcára változtatták, a Tolmácsi út új neve Szent Lőrinc út, a Béke téré pedig Kovács Géza tér lett – mondta Torma Andrea jegyző.


Nagyobb térképre váltás

A lakosok egy része ezután aláírásgyűjtésbe kezdett a régi elnevezések visszaállításáért, és törvényességi felügyeleti vizsgálatot is kezdeményezett. A Nógrád Megyei Kormányhivatal jogszerűnek és törvényesnek ítélte a képviselő-testület határozatát, de javaslatára júniusban közmeghallgatást tartott az önkormányzat, és a kérdést további társadalmi egyeztetésre bocsátották a falu vezetői.

A következő képviselő-testületi ülésen újratárgyalták az utcanév-változásokat, és helybenhagyták korábbi határozatukat.

Az időközben összegyűjtött íveket 127 érvényes aláírással adták le, és mivel 120 elég lett volna, az önkormányzat kitűzte a népszavazást, amely ha érvényes és eredményes lesz, kötelező érvényű lesz a képviselő-testületre.

Tolmácson 763-an laknak, közülük 640-en jogosultak szavazásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik