Belföld

Darabolják a Szőke Tiszát

A műemlékhajó maradéka is eltűnik.

Megkezdték a hányatott sorsú műemlékhajó, a Szőke Tisza végső darabolását. A korábbi bontási munkákat is végző, majd abbahagyó kivitelező most a maradék vasanyagot takarítja el.

Szőke Tisza dosszié

A munkák elvégzése azonban most sem lesz könnyű: az őszi esőzések miatt várható a Tisza vízszintjének emelkedése, így egyre kevesebb lesz a száraz terület a roncson. Márpedig a kormányállásnak és a hajó motorjának, a különleges gőzgépnek műemléki szerepet szántak, ezeket nem lehet szétdarabolni, csak szakszerűen kiszerelni, ez pedig a víz alatt nagyon nehézkes.

Szeged24 úgy tudja, a felszín feletti rész elbontásával arra számítanak, hogy annyi súly lekerül a hajtótestről, hogy szivattyúzással ismé felúszik, így tudják majd folytatni a munkát. Ha ez nem sikerül, legközelebb csak tavasszal, a zöldár levonulása után lehet csak folytatni a munkát.

A hajó 2012 év elején süllyedt el. A legvalószínűbb ok, hogy a jég megnyomta az oldalát, lék keletkezett és süllyedni kezdett. Emiatt aztán a meder alján félrebillent, így a víz alá került nyitott ablakokon keresztül árasztódott el a test mégjobban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik