Belföld

Törvénysértő volt Herman Ottó sírjának átépítése

mindenszentek, halottak napja, temető,  (halottak napja)
mindenszentek, halottak napja, temető,  (halottak napja)

Kovács László Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő egymillió forintot költött Herman Ottó síremlékére, amin saját magát reklámozta. Az Észak Online szerint a piaci ár 370 ezer forint.

Tegnap írtuk meg, hogy Kovács László önkormányzati képviselő Herman Ottó síremlékén reklámozza magát. Kovács László a polihisztor sírjára a következő szöveget vésette el: “Síremléket állíttatta Dr. Kovács László önkormányzati képviselő”.

Azóta nem sikerült elérnünk a Fidesz-KDNP-s politikust, hogy megtudjuk, miért döntött e megoldás mellett, az Észak Online viszont tudott beszélnie vele.

Egymillió forint volt

A képviselő a lapnak azt mondta, nemes cél vezette őket az emlékhely megújításakor, ám elképzelhető, hogy a megvalósításnál szakmailag nem megalapozott döntés született. Hozzátette: ezt a városüzemeltetéssel és a főépítészi irodával egyeztetve igyekeznek korrigálni.

A cikkből kiderül az is, hogy a síremlék felújítási munkáira közel 1 millió forint ment el, a számlát az adófizetők pénzéből állták. Az Észak Online egyben egy furcsaságra is felhívta a figyelmet az árral kapcsolatban, mégpedig azt, hogy a sirkoonline.hu szerint egy, a Herman Ottóéhoz nagyon hasonló sírkő csupán bruttó 369 ezer forintba kerül. Amint megtudjuk, mi a különbség oka, közöljük.

A történet további érdekessége, hogy Herman Ottó eredeti síremléke védett területnek számított, viszont olyan közgyűlési döntés a lap szerint nem született, amely megengedte volna, hogy változtassanak rajta. Ezért az is elképzelhető, hogy a felújítással rendeletet sértettek.

Elismerték a jogszabálysértést

Ezt később lapunknak el is ismerte a miskolci polgármesteri hivatal. Mint írták, a Városfejlesztési- és Városüzemeltetési Főosztály 2012-ben és 2013-ban a vonatkozó jogszabályokat figyelmen kívül hagyva, két ízben a Herman Ottó és a Vásárhelyi István sírok tekintetében engedélyezett szakszerűtlenül és jogszabálysértően végrehajtott sírhely-átépítést.

“A Városfejlesztési- és Üzemeltetési Főosztály a költségek áthárításával az építési vállalkozóval helyreállíttatja a Felsőhámori temetőben az átépítések előtti állapotokat. Főosztályunkon a jogszabálysértések kivizsgálását elrendeltem. A Vásárhelyi családtól levélben elnézést kértem. A Felsőhámori temetőben lévő két védett síremlékünk méltó állapotba hozásáról egyeztető tárgyalásokat kezdeményezek az érintett hivatalokkal és a Herman Ottó Múzeum illetékes szakembereivel és a Vásárhelyi családdal” – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik