Belföld

Az Év épülete lehet az Agóra

A közönségdíj legjobb 10 döntősei közé került a Média Építészeti Díj versenyében a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra épülete is.

A Medve utcai Pride, a tápi, Bencés Erdei Iskola, a Richter-gyógyszergyár raktárának új homlokzata, egy balatonfüredi villa, a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont, a tihanyi KOGART Múzeum, a Hideg-ház, egy erdei faház, és egy Somló hegy lábánál található borászat és pezsgőpincészet verseng a szegedi Agórávsal a díjért. Az elismerést november 7-én adják át, ekkor derül ki, hogy a szavazók által választott tíz épület közül melyiket ítéli legjobbnak a zsűri.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agórát Helmle Csaba és Báger András tervezte. A közel 6800 négyzetméteres épület több rendkívüli, 21. századi építészeti megoldást is tartalmaz. A hűtési és fűtési rendszer hőigényét 50 darab 100 méter mély talajszondából álló rendszer biztosítja, napkollektorokkal állítják elő a meleg vizet, illetve napelemekkel az elektromos áram egy részét. Az épület mellett, a díszudvaron elhelyezett klímatorony pedig – amellett, hogy a zárt tömbbelsőből kimagasodva hirdeti az intézmény jelenlétét – a nyári időszakban egyfajta természetes klimatikus hatást is kifejt: hűt, szellőző építményként funkcionál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik