Belföld

A református püspök is megütközött

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Dr. Szabó István fegyelmi vizsgálatot kér Hegedüs Lóránt ellen a Horthy-szobor vasárnapi avatása miatt.

A Dunakanyar térségét is magába foglaló egyházkerület vezetője nyilatkozatot tett közzé „a 2013. november 3-án vasárnap délelőtt a Szabadság téri református templomban történtek kapcsán”. Ebben ismerteti, hogy az illetékes egyházmegye esperesét sürgősséggel fegyelmi felelősség megállapítására irányuló vizsgálatra kérte fel. Különösen arra vár választ a püspök, hogy „ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e a lelkészekről szóló törvény előírásainak, vagyis megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e a megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét.”

Megütközés

Később azt írja a nyilatkozatban, hogy a vizsgálat lefolytatásáig csak megütközését tudja kifejezni, hogy a református egyház közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek. Dr. Szabó István azzal fejezi be, hogy az eset „egyházunk tisztességének és a lelkipásztori szolgálat becsületének okozott kára beláthatatlan”.

Hegedüs mindenkit feljelent

Közben Hegedüs Lóránt is közleményt adott ki, amelyben visszautasít minden feltételezést, amely szerint a Horthy-szobor vasárnapi felavatása a Jobbik pártrendezvénye volt. Egyben azt is közölte, hogy minden szerkesztőséget feljelent, amely ezt fogalmazta meg az eseményről szóló beszámolóban – beleértve a reformatus.hu honlapot is.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik