Belföld

Hó borítja a hegytetőt Sopron közelében

A Sopron közelében, Ausztriában található Schneeberg csúcsán ismét behavazott.

Nyugati szomszédunkban idén őszel többször is megmutatta magát a tél. Már korábban beszámoltunk arról, hogy soproni olvasóink havas hegycsúcsokat láthatnak a távolba meredve. A magyar határtól 60 kilométerre fekvő hegyvidéken októberben, sőt szeptemberben is kopogtatott a tél.

(schneeberg.tv)

Hétfőn reggelre a hegytetőn működő webkamerák ismét alaposan behavaztak. A hegy melletti településen ugyanakkor még nem kellett elővenni a hólapátokat, a fotók alapján ott enyhébb időjárás uralkodik, mivel nyoma sincs csapadéknak.

Hazánkban idén ősszel még nem havazott, nem így volt egy évvel ezelőtt, amikor Mindenszentek idejére helyenként több centi friss hó hullott.

Itthon még nem lesz hó

Magyarország területén egyelőre nem kell havazásra számítani, sőt a hőmérséklet is bőven fagypont felett alakul. Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, inkább csak délen, délkeleten lehetnek rövidebb napos időszakok. Kisebb eső, zápor több helyen valószínű, északkeleten délután tartós esőre is számítani lehet.

A szél a Dunántúl északi felén többfelé megerősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 5 és 10 Celsius-fok között alakul, de északon néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között várható, de északkeleten egy-két fokkal hűvösebb, délkeleten pedig melegebb is lehet.

Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé várható eső, záporeső. Jelentős mennyiségű csapadékra is készülni kell. A szél megélénkülhet, helyenként meg is erősödhet. A minimum-hőmérséklet 8 és 13 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 9 és 17 fok között alakulnak, délkeleten lesz a melegebb.

Fürdőruhában érkezik a Mikulás?

Erről még nincs információnk, de úgy tűnik, november utolsó napjai még az esők jegyében telnek. A hőmérséklet fokozatosan esik azért, november végén már lesznek napok, amikor 5 fok körüli csúcsok várhatóak Budapesten – ekkor a Mátrában már elképzelhető befehéredés.

De lehet, hogy a globális felmelegedés jegyében nemsokára így érkezik a Mikulás:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik