Belföld

Növényi génbank Vácrátóton

Őshonos növények magvait őrzik a botanikus kert Pannon Magbanknak nevezett biztonsági tárolóiban.

Az országban három helyen, Tápiószele és Aggtelek mellett a vácrátóti növénykert látogató központjában gyűjtik össze hamarosan 800 őshonos, vadon élő, tárolásra alkalmas magvú növényfaj magjai. A távirati irodának Szilágyi Krisztina, az Akadémia projektkoordinátora azt nyilatkozta, hogy a tároló már elkészült, Vácrátóton mindenből a másodpéldányokat őrzik majd, amelyeket Tápiószeléről szállítanak ide.

Az első génbank

A program megvalósítói a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága és a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete. “Ez a példamutató kezdeményezés az első olyan génbank, mely az őshonos hazai vadon élő növények genetikai anyagát fogja őrizni” – emelte ki Szilágyi Krisztina.

Fotó: MTI, Ráfael Csaba

A Pannon Magbank célja, hogy a növényi élet sokszínűségét megőrizze. Ha a növények a saját élőhelyükön már nem képesek megélni, akkor nemzeti parkokban és természetvédelmi területeken próbálják őket megmenteni a kihalástól. Ennek a kiegészítése, ha egy faj kipusztulóban van, sokszor a megmentője lehet a génbank.”Ezek a növények magról újra csíráztathatók és akár vissza is telepíthetők a természetbe” – érzékeltette a megőrzési mód jelentőségét a botanikus az MTI kérdéseire válaszolva.

Uniós támogatás

A fele részben az Európai Unió Life+ alapja által, fele részben a Vidékfejlesztési Minisztérium által finanszírozott program három résztvevője kiállításokon is bemutatja a projektet és annak fontosságát. A tápiószelei tárlat Magtól magig címmel átfogó képet ad, míg a vácrátóti botanikus kert látogatóközpontjában, a Berkenyeházban nyár óta látható kiállításegység arra koncentrál, hogy miképp jön létre egy ilyen génbank, milyen növények kerülhetnek be, hogyan gyűjtik őket, kik vesznek részt a programban és mire lehet annak eredményeit használni. Az aggteleki kiállítás még nem nyílt meg, de hamarosan ez is látogatható lesz – fűzte hozzá a szakember.

Konferencia

Szilágyi Krisztina hozzátette azt is, hogy 2014 februárjában nemzetközi konferenciát terveznek Vácrátóton a szomszédos országok szakembereinek részvételével, hiszen a pannon biogeográfiai régió nemcsak Magyarországot jelenti, hanem átnyúlik a határokon túlra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik