Belföld

Bajai videó: Hazugságvizsgálat borít

bajai-valasztas(960x640)(2).jpg (bajai választás)
bajai-valasztas(960x640)(2).jpg (bajai választás)

Valószínűleg nem Király György rendelte meg a kamufilmet, a gépek szerint Kőrös Gusztáv nem mond igazat.

Poligráfos hazugságvizsgálatnak vetették alá a napokban a bajai videoügy több szereplőjét, köztük Király Györgyöt és állítólag Kőrös Gusztávot, a videó egyik készítőjét is – írta a nol.hu vasárnap”különböző források”-ra hivatkozva. A lap szerint a vizsgálat azt mutatta, hogy a szocialista politikusnak nem volt köze a felvétel elkészítéséhez

A rendőrség nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt. Király György a lapnak elismerte, hogy átesett ilyen vizsgálaton, annak eredményéről azonban nem beszélt.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a hazugságvizsgálat a szocialista politikus állításait erősítette, “vagyis az annak ellentmondó Kőrös-vallomásban foglaltak megalapozottságát gyengítette”.

Akkor most ki hazudik?

Kőrös Gusztáv – aki a videobotrány kirobbanása utáni napon lépett ki a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióból – a rendőrségi tanúvallomásában, majd az ATV-nek adott interjújában is azt állította: a videót az MSZP sporttagozatának alelnöke, Király György rendelte meg tőle – idézi fel a cikk.

A nol.hu szerint Király György – aki többször határozottan tagadta, hogy köze lenne a videóhoz – maga kezdeményezett hazugságvizsgálatot saját igazának alátámasztására.

“Amennyiben a Királyra vonatkozó értesülésünk helytálló, akkor az is valószínűsíthető, hogy Kőrös Gusztáv hazugságvizsgálata több ponton azt kellett, hogy jelezze: erős fenntartásokkal érdemes fogadni mind a megrendelő kilétére, mind a videó elkészítésének motivációjára vonatkozó állításait” – olvasható a nol.hu cikkében, amely szerint próbálták megszólaltatni Kőrös Gusztávot, a solti roma önkormányzat elnökét is, de nem érték el.

Visszatekintő

A hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó az őszi bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben, erről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány.

A videón egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra; azt állítja, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a felvétel eljutott a szocialista párt székházába.
Az MSZP elnöke többször kijelentette, hogy nincs közük a videó elkészültéhez. Pár napja lemondott az MSZP kommunikációs igazgatója, mert ő adta át a videót a hvg.hu-nak. Azt állítja, más nem tudott róla.

A Fidesz hamis vád miatt bejelentést tett a rendőrségen az álvideó ügyében és a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezte, hogy ne fordulhasson elő újra hasonló eset.

Aznap, hogy felkerült a hvg.hu-ra az úgynevezett bajai videofelvétel a DK bejelentette: feljelentést tesz és a legfőbb ügyészhez fordul, szerintük a videó egyértelműen fideszes csalásra utal. Három nappal később azt közölték, semmi közük a felvételhez, mind a választási csalást, mind az azzal történő manipulációt megengedhetetlennek tartják.

Gyurcsány Ferenc október 29-én az MSZP és annak elnöke, Mesterházy Attila melletti szolidaritásra szólította fel az október 23-ai ellenzéki demonstráción részt vevő pártokat és mozgalmakat, mondván: “iszonyatos erővel önti a sarat magyar jobboldal és médiaháttere a Magyar Szocialista Pártra a bajai videó ügyében”, annak ellenére, hogy semmilyen megbízható bizonyíték nincs arra, hogy a szocialisták rosszhiszeműen, tisztességtelenül, törvénytelenül jártak volna el.

Kocsis Máté pénteken azt mondta, az MSZP-nek “finoman fogalmazva” nem sikerült teljes körűen tisztáznia magát, és a Gyurcsány Ferenc vezette DK-nak is lenne mit mondania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik