Belföld

Felújított kápolna Fehérvár kapujában

Mindenszentek délutánján átadták és megszentelték Csókakő temetőjének kápolnáját és új urnatemetőjét.

Csókakő nem egyszerűen gyarapodik, de értékeinek gazdagsága feltör a felszínre. Az egykor bizánci stílusban épült temetői kápolna és ravatalozó tavaly nyáron még verebek és macskák tanyája volt. Az éveken át elhanyagolt szentély miatt gyakran szó érte Csókakő házának elejét. A falut irányító testület nem tűrte tovább, hogy elejiknek temetője szeméttároló, kápolnája verebek tanyája legyen. 2012 év végére állami támogatással felújították a kápolnát, aztán a szemétlerakónak rendszeresített területre urnatemetőt és egy kis parkot létesítettek. A majd 17 milliós beruházás eredményét mindenszentek napján adta át Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Fűrész György, Csókakő polgármestere.

Mindenszentek napja olyan megemlékezés, ami elől senki el nem bújhat, s ha ’56-os forradalmunkat nézzük, annak leverése is közel volt halottak napjához – mondta Törő Gábor.

A beruházás 16 millió 677 ezer forintos állami támogatásból jött létre, ami ugyan tavaly decemberben elkészült, de mi mindenszentek napján akartuk átadni, mert egy temetői kápolna nem pusztán ravatalozó, hanem a megbékélés, az emlékezés szigete – hívta fel figyelmünket Fűrész György. Csókakő polgármestere úgy véli, a település nem hétköznapi falu, mert igényli a fejlődést, miközben ragaszkodik múltjához, értékeihez.

Mindezt bizonyítja, hogy 2006-ban – máig ismeretlen körülmények között – éppen Gyurcsány Ferenc balatonöszödi beszédének napján a falu dél-keleti szegletében álló feszület megroppant, és összedőlt. A feszületen levő korpusz bal keze letört, és eltűnt. A renováláskor a kezet pótolták, ám a feszület újraállításakor előkerült a föld alól az eredeti kéz. A renováló az általa készített kezet azonnal levágta, és az eredetivel pótolta. Így e kereszt másfél évszázados eredetiében tündöklik Csókakő dél-keleti utcájában.

Csókakő az a falu, amit még a török is úgy győzött le két hét után, hogy ott már senki sem volt, csak a végvári vitézek által felállított bábuk. Csókakő Fehérvár kapuja, bástyája volt, amíg az ingovány védte a koronázó várost. A kis falu lakói ma is óvják a rangot, amiért megharcoltak. A mindenszentek napi képek innen letölthetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik