Belföld

Interneten is regisztrálhatnak a kettős állampolgárok

internetes választási regisztráció, (választási regisztráció, )
internetes választási regisztráció, (választási regisztráció, )

Mától az interneten keresztül is kérhetik a választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztrációjukat a határon túl élő kettős állampolgárságú magyarok.

A regisztrációs kérelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) oldalán tölthetik ki az arra jogosultak és az ügyfélkapun keresztül küldhetik be. Az NVI figyelmeztet arra, hogy 2014-től a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon, amennyiben az NVI-től kérik felvételüket a névjegyzékbe. A regisztrációhoz érvényes magyar személyi azonosító, érvényes magyar útlevél, honosítási okirat vagy állampolgársági bizonyítvány szükséges. A névjegyzékbe vételi nyomtatványt november 1-jétől az NVI honlapján vagy a www.magyarorszag.hu honlapon tölthetik ki és küldhetik be a választásokat megelőző 15. napig.

De az internetes út mellett továbbra is lehet postai úton, levélben regisztrálni, ezt is az NVI-hez küldve. Az iroda adatai szerint eddig több mint 48 ezer választási regisztrációs kérelem érkezett az irodához, a legtöbben – csaknem 21 ezren – romániai értesítési címet adtak meg a későbbi kapcsolattartásra. Az NVI novemberben kezdi meg, a kérelmek elbírálását követően, a visszaigazolásokat, ami tíz évig lesz érvényes és automatikusan meghosszabbodik, ha valaki részt vesz egy választáson, vagy ha frissíti, módosítja adatait.

Nem mindenkinek ilyen könnyű

Ahogy már megírtuk korábban, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, csak éppen külföldön dolgoznak, nincs ilyen lehetőségük. Ők csak akkor szavazhatnak, ha elmennek a követségre vagy a konzulátusra. A TASZ szerint ez alkotmányellenes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik