Belföld

Dunakeszié a 109. bölcsőde

Ennyit adtak át a kormányváltás óta az országban és Hoppál Péter Fidesz szóvivő szerint jövő tavaszig még százat avatnak.

A főváros szomszédságában fekvő város évekkel ezelőtt bezárt szociális foglalkoztatójának épületét újították fel teljesen, hogy helyet találjanak négy csoportnyi, pontosan 56 kisgyereknek. A szóvivő azt hangsúlyozta avató beszédében, hogy a kormány komplex családpolitikai lépéssorozatának része a bölcsődei férőhelyek bővítése. „A Fidesz ismét három évre emelte a gyest, de aki mégis inkább visszamenne dolgozni, annak biztosítani kell a gyermek elhelyezését” – mondta Hoppál Péter.

Hatezer új férőhely

Kijelentette, hogy a január 1-től bevezetendő gyed extra további mozgásteret nyit a családok számára, az anyuka ugyanis egy összegben felveheti a gyed hátralévő összegét, ha jön a következő baba vagy vissza akar térni a munkába. Ide sorolta a munkáltatóknak nyújtott járulékkedvezményt, amit akkor kapnak meg, ha gyesről visszatérő kismamát foglalkoztatnak.

Békés demonstráció lesz

A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság, amelynek tagja a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is, 2013. november 12-én negyed 3-tól békés demonstrációt tart Budapesten a jobb erkölcsi és anyagi elismerésért, a kormányzattal történő érdemi párbeszéd elindulásáért.

Harmincezer munkahelyet őriztek meg ennek segítségével – jelentette ki a szóvivő, aki hozzátette, hogy a ciklus végéig ezer fővel bővül a bölcsődei dolgozók létszáma is, a gondozónők fele már munkába állhatott. A kormány célja, hogy a négy év végére hatezerrel több kisgyerek bölcsődei gondozása váljon lehetővé, itt is a terv felénél járnak, eddig háromezer új férőhely létesült.

Rengeteg a gyerek

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere azt emelte ki beszédében, hogy a rendszerváltás óta nem épült új bölcsőde a városban, pedig főként a Budapestről kiköltöző fiatal családoknak köszönhetően a lakosság száma 26 ezerről 41 ezerre emelkedett. Ezért indított az önkormányzat bölcsőde- és óvodabővítési programot. A most átadott intézmény mellett nemrég elkezdődött egy 180 gyermek befogadására alkalmas, hatcsoportos óvoda kialakítása, egy egyházi és önkormányzati összefogással létesített óvodát pedig már átadtak.

Tuzson Bence területi fejlesztési biztos az új bölcsőde tágas tereit, kiváló felszereltségét méltatta, amikor arról beszélt, hogy a szülőknek megnyugtató, ha ilyen biztonságban tudhatják gyermekeiket.

Dunakeszi új bölcsődéje 160 millió forintból épült meg, aminek 90 százaléka uniós forrás volt.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik