Belföld

Politikusgyerek és állatorvos is van Lázár kihívói között

bajai-valasztas(960x640)(1).jpg (bajai választás)
bajai-valasztas(960x640)(1).jpg (bajai választás)

A makói polgármester lánya, apátfalva első embere és a megyei Jobbik alelnöke száll harcba Lázár János országgyűlési képviselői mandátumáért.

Sora jelentik be a magyarországi parlamenti pártok a jövő évi országgyűlési választások képviselőjelöltjeit. A választási törvény 2011-es módosításával újrarajzolt, a hódmezővásárhelyi és a makói kistérséget integráló 4-es számú Csongrád megyei választókörben négy név biztosan szerepel majd a szavazólapon. Az alábbiakban őket mutatjuk be, ábécé sorrendben, pártjuk szerint

DK – Buzás Anna

Buzás Anna (Fotó: MTI/Marjai János)

A Demokratikus Koalíció 2014-es nomináltja Buzás Anna. A 22 éves joghallgató megalakulása óta tagja a pártnak, az elnökségi tagságról is alig néhány szavazattal csúszott le az idei tisztújítón. Jelölését a párt helyi szervezetei egyhangúan támogatták.

A képviselőjelölt már egészen fiatalon közel kerülhetett a politikához. Édesapja a magyar baloldal egyik legnépszerűbb vidéki politikusa, Makó MSZP-s polgármestere, Buzás Péter. Azt egyelőre nem tudni, a DK-s jelölt a polgármesteri székért is harcba száll-e, ahogy azt sem, a városvezető segíti-e majd lánya kampányát, mindenesetre a DK mellett a szocialistáknak is lesz jelöltje a körzetben.

Buzás Anna programjában nagy hangsúlyt kapnak majd az oktatás és az egészségügy aktualitás problémái, valamint a kormány elmúlt három évének legvitathatóbb döntései. A jelölését követően írt blogbejegyzésében szót emelt a választási eljárásról szóló törvény módosítása, valamint a bírák kényszernyugdíjazása ellen.

Fidesz – Lázár János

Lázár János (Fotó: Neményi Márton)

Kedden megírtuk, a kormánypárt megyei szervezetei ellenszavazat nélkül a körzet jelenlegi képviselőjét, Lázár Jánost javasolták a jövő évi parlamenti választások Fideszes jelöltjének. Bár a párt csak december 9-én, az országos választmány döntése után hirdeti ki az egyéni jelölteket, az államtitkárnak aligha akad kihívója a párton belül.

Lázár 2002-ben indult először az országgyűlési választásokon. Azóta minden választási évben ő kapott mandátumot a térség képviseletére. Volt az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke és a Fidesz frakcióvezetője is. Tavaly nevezték ki államtitkárnak. 2013-tól a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség alelnöke.

Jobbik – Kiss Attila

Dr. Kiss Attila (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A radikális jobboldali párt Kiss Attilát, a Jobbik megyei alelnökét küldené a négyes választókörből a Tisztelt Házba. A makói állatorvos a praxisa és a mezőgazdasági vállalkozása révén szerzett tapasztalataira támaszkodva elsősorban a helyi mezőgazdaságot érintő ügyekkel kampányol majd, ugyanakkor kiemelt témaként kezeli a munkahelyteremtést is. A politikus korábban sokat foglalkozott a makói önkormányzat költségvetési döntéseivel, valamint a Hagymatikum működési problémáival.

MSZP – Varga Péter

Varga Péter (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A szocialisták és az Együtt 2014-PM közös Csongrád megyei jelöltjeit október 3-án mutatták be. A négyes választókörzetben a baloldali szövetség Apátfalva MSZP-s polgármesterét, Varga Pétert indítja. A háromezer lelkes település első embere eddig főleg csak a falujában vállalt aktív közéleti és politikai szerepet, aminek akár üzenetértéke is lehet. Botka László – aki egyébként nem indul egyénileg a választásokon – a jelöltek sajtótájékoztatóján ugyanis arról beszélt, a képviselőknek a helyi települési érdekeket kell képviselniük.

Mesterházy Attila is bízik a Csongrád megyei MSZP 38 éves alelnökében. Mint mondta, a jelöltnek nem lesz könnyű dolga, hisz közismert, hogy a Lázár János vonzáskörébe tartozó Vásárhely nem a baloldal fellegvára, ennek ellenére sikert várnak tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik