Belföld

Befejezték az árvizes házak felújítását

Az Ökumenikus Segélyszervezet Dunabogdányban kilenc, Szobon pedig hat magánházat hozott helyre.

 

A júniusi dunai árvíz idején 18 millió forintot fordítottak a védekezésre, a szervezet önkéntesei minden településen ott voltak a gátakon, vagy a hátországban. A megrongálódott házak felújításához nyáron építési anyagra beváltható utalványokat osztottak, összesen 16 millió forint segítséget adva így a bajban lévő családoknak. Az adatokat Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója sorolta a legsúlyosabb károkat szenvedett lakóházak felújításának befejezését jelző sajtótájékoztatón a dunabogdányi polgármesteri hivatalban.

Fotó: MTI, Kovács Attila

Lévai Anikó, a szervezet jószolgálati nagykövete az összefogás legszebb pillanataira emlékezett, s azt mondta, hogy emberileg felemelő élmény a bajban gondterheltnek és kimerültnek megismert arcok helyett most boldog tekinteteket látni.

Céges segítség

Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a rendezvényen jelentette be, hogy vállalaton belül kiképeznek egy önkéntes csapatot, akik azonnal bevonhatók baj esetén a segélyszervezet munkájába. Dunabogdányban hangzott el az is, hogy 2014-től az eddigi öt helyett már tízmillió forinttal töltik fel évente azt a segélyalapot, amiből gyors segítség hívható le, ha valahol védekezni kell.

Négyszáz ház volt veszélyben

Pályi Gyula, a település polgármestere a Dunakanyar24 kérdésére azt emelte ki, hogy a település gátakkal történő megvédése bonyolult feladat, mert ezen a szakaszon gyönyörű homokos partot épített ki a folyó, amihez ragaszkodnak az itt élők, hiszen turizmus épült rá. A belterületi részeken tehát csak mobil gátat tudnak elképzelni, ennek lehetőségét vizsgálják a vízügyi szakemberek.

Dunabogdányt segítette

Ökumenikus Segélyszervezet, Baptista Segélyszervezet, német testvérvárosok, Ford, női szerzetesrend, erdélyi gyűjtés

Szintén felvetődött, hogy Tahitótfalu felől a meglévő nyári gátat kellene megmagasítani, de legalább másfél méteres emelésre lenne szükség, ezt is modellezik a vízügyesek. A júniusi rekord ár idején a 11-es főutat 320 ezer homokzsákkal tudták csak megvédeni, ha nem sikerül, akkor 400 ház került volna víz alá – így csak száz volt közvetlen veszélyben.

Az adományokból még ötmillió forint tartaléka van az önkormányzatnak, ennek felosztásáról november elején döntenek. Jó is volt várni, hiszen még most is érkeznek bejelentések a vályogból épült házak tulajdonosaitól, hogy az épület kiszáradása után, most repednek meg falak, süllyednek meg alapok.

Fotó: MTI, Kovács Attila

Egy vékony fiatalasszony, Hegyi Gáborné lakása a Duna felé esik, az árvíz idején csípőig ért neki a víz a házban. Bútorait kollégákhoz menekítette, minden egyéb felkerült a szülői ház padlására, de az ágyát már nem tudta megmenteni. „Egyedül nevelem a fiam minimálbérből, azt hittem vége a világnak, egyik falam kidőlt, a szőnyegpadló felázott, minden bepenészedett” – sorolja ma már mosolyogva a károkat. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkásai új falat húztak, vakoltak, kővel burkolták a lakást, festettek, mázoltak – nyoma sincs a rendezett portán hömpölygő víz pusztításának. Házanként 2-3 millió forintot fordítottak a felújításra, összesen az árvízzel összefüggő munkákra százmillió forintot költött el a Segélyszervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik