Belföld

Alattunk a város – Vásárhely felülről

A nyilvánosságnak régóta nem készültek fotók a magasból Hódmezővásárhelyen. Most tessék, itt vannak.

Ragyogó időjárás, kis egyeztetés, tériszonyunk legyőzése, és máris a vásárhelyi Városháza híres tornyában találtuk magunkat, hogy régen látott, csodás képeket készítsünk.

Vásárhely felett az ég

A közel 57 méter magas toronyból csodás kilátás nyílik nemcsak a belvárosra, de egész Hódmezővásárhelyre. A városháza tornya egyike a megye legmagasabb épületeinek, mindenesetre a vásárhelyieknek a legfontosabb, hogy magasabb a szomszéd, Szeged tornyánál. A körjárót 37 méter magasan alakították ki, mi is onnan fotóztunk. A fotókat szűrővel ellátva, valóban kicsit mintha egy Wim Wenders filmben lettünk volna.

A szép időnek köszönhetően hangyaemberek, apró játékautók kerültek kameránk elé. Az őszi díszbe öltözött Kossuth tér, a Kossuth szobor kékes-zöldes kalapja, a környék szecessziós, eklektius vagy modern épületei mind más arcukat mutatták a magasból.

Távol és mégis közel

Távolban, de mégis közel tűntek fel olyan épületek, mint a víztorony, a kórház, a gimnázium, a belvárosi templomok, de főiskola, sőt a laktanya épületét is ki tudtuk venni.

A lehetőségért ezúton mondunk köszönetet a hivatal munkatársainak a gyors szervezésért. A Vásárhely24 facebook oldalán további gyönyörű fotókat talál!

Az őszi fotókat ide kattintva nézegetheti meg. Télen ismét felmegyünk a toronyba – ha merünk.

Emlékszik még? A nyáron egy pesti-szentendrei fotóművész, Major Frigyes készített pazar fotókat Vásárhelyről.

Egy büszke város Városházája

A régi városháza a 19. század elején épült. A földszintes épület az önálló törvényhatósági jogú város (1873) közigazgatási hivatalainak megnövekedésével szűknek bizonyult. Az új városháza tervpályázatát 1890-ben írták ki. Az első díjat Pátria jeligéjű pályázatával Ybl Lajos(1855-1934) nyerte el. Az ünnepélyes alapkőletétel 1892. április 12-én volt, megnyitására 1894. január 18-án, díszközgyűlés keretében kerül sor. A harangot a budapesti Walser cég készítette. A székház eklektikus stílusú reneszánszt idéző historizáló elemekkel. Háromszögletű és félkörív alakú ablakpárkányok, rokokós füzérek, ballusztrád, rusztika díszítik a főhomlokzatot.  1970. szeptember 4-én leégett a toronysisak, majd 1971. március 4-én a tetőszerkezet. A megrongálódott harangot a téren helyezték el. Az újat Gombos Lajos őrbottyáni harangöntő mester készítette.  Az előcsarnokban márványtáblákon olvasható az építés dátuma, valamint a király, a miniszterelnök, a főispán és az építtető polgármester neve. Külön emléktáblát helyeztek el Ybl Lajos tiszteletére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik