Belföld

Osztrák színvonalú turistaház a Pilisben

Nyolcpontos turizmusfejlesztési programot jelentett be Orbán Viktor, amikor felavatta Pilisszentkereszt közelében a teljesen felújított Som-hegyi turistaházat.

M

„Miniszterelnökök nem szoktak turistaházat avatni”- ironizált a bakancsos turistának öltözött miniszterelnök a mikrofonnál, majd utalt arra, hogy annak az ígéretének tesz mégis eleget, amit július elején tett, amikor Garancsi Istvánnal, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökével egyfajta szándéknyilatkozatot írt alá Dobogókőn a hazai turizmus sokoldalú fejlesztéséről. Ennek alapján az állami erdészetek saját forrásaik, az MFB támogatása és uniós pénzek segítségével majdnem 1,8 milliárd forintot fordíthatnak a közeljövőben turistákat fogadó szálláshelyek kialakítására. A Som-hegyi ház az első a felújításra váró turistaházak sorában az Országos Kéktúra útvonala mentén.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

“A többit már más avatja” – ígérte Orbán Viktor, majd kiemelte, hogy ötvenezer lépésenként, vagyis nagyjából harminc kilométerenként lesznek szálláshelyek a kirándulók, turisták kényelmének kiszolgálására. A miniszterelnök szerint már érződik egyfajta kultúra-váltás az erdészetek, a hivatalok és a természetjárók viszonyában. „Az erdők azért vannak, hogy ott az emberek jól érezzék magukat” – mondta, és úgy látja, ezt ma már az erdőgazdaságok is elfogadják. Ebben a szemléletváltásban „élharcosnak” tartja a Pilisi Parkerdő Zrt-t.

Részletes akcióterv

Magyar Természetjáró Szövetség

500 tagszervezete és 14 000 igazolt tagja van

Beszédében nyolc pontból álló akciótervet ismertetett, olyan konkrét turisztikai fejlesztések listáját, amelyekhez már megtalálták az állami forrásokat. Eszerint turistautak fejlesztésére 990 millió forint áll rendelkezésre, tanösvények felmérésére, kisvasutak fejlesztésére további 150 millió forint, de jut pénz erdei kerékpárutak felmérésére és fejlesztésére, vízi utak fejlesztésére, turistajelzések festésére, az ország turista programjait egy helyen összegyűjtő internetes oldal fejlesztésére, turista kártyarendszer bevezetésére még az idén év végégig. Az egyik legnagyobb léptékű fejlesztés a turistaház megújítási program, amelynek keretében a most átadott Som-hegyi ház után november 13-án avatják fel Visegrád- Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett Jurta Camping fogadóépületet. Néhány hete megkezdődött a Szentendre melletti Kőhegyi turistaház átalakítása és hamarosan indul a Pilisszentlélek közelében található Feketehegyi turistaház felújítása. Mindkettőt jövő tavasszal vehetik birtokba a turisták.

Som-hegyi felújítás

Országos Kéktúra

1118 km hosszú, Írott-kőtől Budapesten át Hollóházáig tart

A Som-hegyen a korábban már szinte használhatatlan épületet a Pilisi Parkerdő Zrt. saját pénzén és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) forrásaiból 70 millió forintért építette újjá. Kicserélték a tetőszerkezetét és az ajtókat, ablakokat, bevezették az áramot és a vezetékes vizet, a házat bekötötték a szennyvízhálózatba. Kívül kő és fadíszítés, belül szinte luxusszínvonalú burkolatok és berendezés fogadja jövő héttől a bakancsosokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik