Belföld

Van a magyar taxisoknál is rosszabb

budapesti taxik (taxi, )
budapesti taxik (taxi, )

A párizsi sofőrök imázsa még a magyarokénál is rosszabb – mondta Horváth Csaba, a Budapest Taxi vezetője, aki szerint a párizsi taxisok híresek faragatlanságukról, gyakorta bömböltetik a rádiójukat. Nálunk javul a helyzet.

A hatszáz taxit üzemeltető taxis társaság vezetője szerint a párizsi taxisok sokszor megtagadják a hitelkártya elfogadását is. De arra is van példa, hogy visszautasítják a fuvart, mert a cím éppen nem esik nekik útjukba. A Budapest Taxi vezetője úgy véli: az új törvényi szabályozás és az egyre öntudatosabb utasok kikényszerítik a hazai taxis társadalomból, hogy a francia példákhoz hasonló esetek idehaza egyre ritkábban forduljanak elő.

Táblát függesztettek ki

Magyarországon míg a nyár végén az utasok 99 százaléka nem tudta, hogy milyen jogai vannak annak, aki taxiba száll, addig a most elkészült kérdőíves vizsgálat után, az utasok 87 százaléka volt tisztában azzal, milyen elvárásai lehetnek a taxis társaságok szolgáltatásaival szemben. A nagy arányú javulás annak köszönhető, hogy a szeptember 1-től életbe lépett fővárosi rendelet kötelezi a taxisokat arra, hogy autóikban függesszenek ki egy olyan táblát, amelyen magyarul és angolul is fel kell tüntetni az utasok jogait  – derül ki a Budapest Taxi közleményéből.

A tábla kifüggesztése óta a panaszok száma 74 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Ennek egyik oka, hogy a tábla kihelyezése óta maguk a taxisok is jobban betartják a rájuk vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor még mindig vannak olyan taxisok, akik URH-rádión veszik fel a rendeléseket vagy dohányoznak autójukban. Ezek nemcsak az utasok jogait sértik, de erősen rontják a magyar taxistársadalom imázsát is – állítja Horváth Csaba.

Mint mondta, korábban a New York-i taxisok népszerűségének növelését is segítette hasonló utasjogok összeállítása, de ott még azt is beleírták a kiadványba, hogy – az utasnak joga van megtagadni a borravalót, ha a vezető nem tesz eleget a rendeletben megfogalmazottaknak.

Három műszakban ellenőrzik a taxisokat

Szeptember 1-je óta negyven taxi engedélyének visszavonását kezdeményezte a hatóságoknál a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az ősz eleje óta érvényben lévő új taxirendelet egyes pontjainak megsértése miatt. 20 esetben a taxiállomás-használati engedély hiánya, másik 20 esetben pedig a hatósági ártól eltérő viteldíj miatt kezdeményezték az engedély visszavonását. A BKK szeptember óta 1726 nyílt- és próbautazásos ellenőrzést hajtott végre. Több mint 200 esetben tapasztalták, hogy a taxis a fuvar befejeztével nem adott nyugtát vagy számlát a viteldíj átvételéről.

A BKK jelezte, továbbra is három műszakban, folyamatosan ellenőrzik a taxisok tevékenységét, kiemelt figyelmet fordítva a hatósági ár betartására. Az ellenőrzéseket a BKK koordinálja és a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelőivel közösen végzik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik