Belföld

Leminősítéssel fenyegetik a patikusokat

Levélben szólított fel az ÁNTSZ csaknem félezer gyógyszerészt, hogy január elsejéig vásárolják meg gyógyszertáruk tulajdonjogának legalább nyegyedét, különben visszaminősítik azt drogériává – írja a Népszabadság.

Kapcsolódó cikkek

A patikaliberalizáció felszámolásáról szóló törvényben 2017. január 1-ig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kellene birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, méghozzá úgy, hogy az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014 januárjáig meg kell szerezniük az érintetteknek.

A patikatulajdon megszerzését az állam kedvezményes hitelkonstrukcióval is támogatja. A célra 10 milliárdot különített el a kormány, ennek egy részéhez az MFB által finanszírozott kedvezményes, maximum 3 százalékos hitel formájában vagy az úgynevezett tőkealap-konstrukció keretében juthatnak hozzá. Az utóbbi nem hitelt nyújt, hanem az érintett patikusok megbízásából tulajdonrészt vásárol vagy tőkét emel az adott patikavállalkozásban.

Az ÁNTSZ levele azért súlyos fenyegetés, mert az érintettek – miután eddig is sokan elakadtak az ügyintézéssel – nem találnak egyetlen olyan bankot sem, amely hajlandó lenne folyósítani nekik a kedvezményes hitelt.

A Népszabadságnak több patikus is elmondta: próbáltak halasztást elérni a kamaránál és a tárcánál. Arra kérték a kamarai elnököt, járjon közbe, hogy módosítsák a 25 százalékos tulajdon megszerzésére előírt határidőt, erre azonban nem volt fogadókészség. Saját kamarájuktól is csak annyi segítséget kaptak egyelőre, hogy az kitett a honlapjára egy felhívást, hogy jelentsék, mely bankok nem hajlandóak számukra hitelt folyósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik