Belföld

MSZP: 500 forintos benzin vagy brutális rezsicsökkentés a benzinkutakon

benzinar(960x640)(1).jpg (benzinár)
benzinar(960x640)(1).jpg (benzinár)

Az üzemanyagárak mérséklését szolgáló javaslatot terjesztett az MSZP az Országgyűlés elé.

A négy szocialista képviselő előterjesztését azzal indokolta, hogy a parlamentnek fel kell lépnie az üzemanyagárak tartósan magas szintje ellen. A szocialisták emlékeztettek rá, hogy a Fidesz „ellenzékben hangosan, több alkalommal követelte az üzemanyagárak csökkentését”, de most nem csinál semmit, noha a kormányváltás óta több mint 100 forinttal drágultak az üzemanyagok.

Az ellenzéki párt elismerte, a kormány nem tehet róla, hogy a kőolajpiac jegyzésárai miként alakulnak a világ tőzsdéin, de a forint árfolyamára, az inflációra hatása van gazdaságpolitikájának. A kőolajpiaci jegyzésárak tartósan 100 dollár felett járnak. Egyes elemzők szerint ez az elhúzódó közel-keleti válság hatására akár a duplája is lehet. Mindez azt is jelenti, hogy a Fidesz által elviselhetetlennek tartott 300 forintos benzinár helyett közeledni fogunk az 500 forintos üzemanyagárhoz.

Szerintük törvényt kell alkotni a magyar gazdaság versenyképességének erősítése, a családok életminőségének védelme és az üzemanyagok árába épülő felesleges költségek — így különösen az üzemanyagok tervezett jelölési rendszerével kapcsolatos költségek — megakadályozásához. A törvényjavaslat a fenti cél eléréséhez egyfelől előírja, hogy 2014. január 1-jétől az üzemanyagok jövedéki adómértéke csökkenjen az uniós minimumszintre.

Ez a cseppfolyósított gázt (LPG) használó gépjármű-tulajdonosok esetében fogyasztási egységenként 75 forintos, a gázolaj és a benzin esetében 16-17 forintos árcsökkentést eredményezne. Az MSZP szerint az Orbán-kormány működése miatt meggyengült forint árfolyama ennél nagyobb csökkentést nem tesz lehetővé.

A javaslat nem engedné hatályba lépni azokat „a felesleges, versenykorlátozó, uniós előírásokba ütköző, adminisztrációs terheket növelő és – egyes sajtóhírek szerint – kizárólag a Fidesz gazdasági hátországához tartozó cégtulajdonosok magánérdekeit szolgáló üzemanyag-jelölési rendszer bevezetéséről szóló” rendelkezéseket, amelyek 2014. július 1-jétől tovább emelnék az üzemanyagok árát.

Kuwaitban 49, Norvégiában 543

Mindig nézőpont kérdése a helyzetünk. Kuwaithoz képest sanyarúak az itthoni (és úgy általában mindenholi) benzinárak, a sejkségben 49 forintot kell fizetni egy liter 95-ös oktánszámú benzinért, míg Norvégiához képest örömtáncot járhatunk (a görögök is szívhatják a fogukat a 485 forintos benzinár miatt). A kérdés persze a jövedelem, amiből fizetni kell. A jövedelmekhez képest Magyarországon a világon a 12. legdrágább a benzin, olyan helyeken rosszabb a helyzet, mint Szlovákia, Németország, Nagy-Britannia. A fajlagosan legdrágább a világon a benzin Törökországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik