Belföld

Ezreket várnak az idei könyvszalonra

Pénteken a hivatalos megnyitóval indult a győri könyvünnep, melyen az Alkotói Díj is gazdára talált.

A 13. Győri Könyvszalon programjai már csütörtökön elkezdődtek, hiszen ebben az esztendőben Weöres Sándor 100 éves születésnapja alkalmából egy nulladik nappal bővült a műsorfüzet. A hivatalos megnyitót azonban pénteken, a rendezvénynek otthont adó, Győri Nemzeti Színházban tartotta a szervező, Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér. Az ünnepélyes nyitányon dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. „Nagyon megtisztelő feladat számomra, hogy itt lehetek, hiszen a könyv az életünk szerves része. A legmagasabb élményt a kiadványok forgatása nyújthatja, ezt bizonyítja, hogy tavaly több mint 30 ezer látogatót vonzott a szalon. Örömteli októberi hétvége lesz ez Győrben, igaz a világ gondjait nem feledteti az ünnep, de a nyelvre és az írott szóra mindenképpen ráirányítja a figyelmet” – mondta az alpolgármester, aki portálunknak azt is elárulta, hogy maga is szívesen forgatja a köteteket. „Ha időm engedi egy hónapban kettő vagy három könyvet is kiolvasok, szellemileg ugyanis kikapcsolódok és feltöltődök az olvasáskor. Ha egy kedvencet ki kellene emelnem, akkor az mindenképpen „Az öreg halász és a tenger” című mű lenne Hemingway-től” – árulta el a Győr24-nek dr. Somogyi Tivadar.

A megnyitón Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész is közreműködött, aki a különleges alkalomra egy új muzsikával érkezett, mégpedig Lackfi János egyik versének megzenésítésével, hiszen a 2013-as könyvszalon Alkotói Díjasa éppen a József Attila-, Déry Tibor- és Quasimodo-díjas író lett. „A siker semmire nem garancia, még a tehetségtelenségre sem” – kezdte köszöntőjét humorosan az író, majd sziporkázva folytatta: „Azon gondolkoztam, hogy mi nem tartozik ezen díj esernyője alá, és azt hiszem a most elkészült, otthoni komposzt már talán nem. Pedig valahol az irodalom is egy komposzt. Köszönöm Győr városának és mindenkinek, aki érdemesnek tartott erre az elismerésre. És bár ez nem egy Oscar-díjátadó, de köszönöm a feleségemnek és az öt gyermekemnek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ne nőjek fel” – hangsúlyozta Lackfi János. „Nagyon nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, hiszen az előző években neves költők, írók vették át a könyvszalon elismerését. Nyílván ez megerősíti az embert abban, hogy az amit csinál, jó lehet” – ezt már a Győr24-nek mondta a díjazott.

A 13. Győri Könyvszalon ezen a hétvégén izgalmas kikapcsolódást kínál, a kiadók és köteteik mellett, magukkal a szerzőkkel is találkozhatnak az érdeklődők, de zenei programokból sem lesz hiány a következő napokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik