Belföld

Újra lehet világítás Esztergomban

Közvilágítás Esztergom (közvilágítás, esztergom, )
Közvilágítás Esztergom (közvilágítás, esztergom, )

A bíróság felmentette az esztergomi közvilágítási szolgáltató felszámolóját, ezért a cégnek már semmilyen jogalapja nincs a közvilágítás szüneteltetésre és a szolgáltatás akadályozására – mondta el Tétényi Éva, a város polgármestere.

A tatabányai törvényszék végzése alapján a felszámolás alatt álló Tivi Kft. nem folytathatja azt a gyakorlatot, hogy az izzók kiszerelésével akadályozza a közvilágítás újraindítását. A polgármester szerint elálltak a társasággal kötött koncessziós szerződéstől, mert határidőre nem állították helyre a közvilágítást és nem tettek eleget tételes elszámolási kötelezettségüknek.

Az önkormányzat egy új közbeszerzési eljárás eredményéig szerződést kötött az E.ON-nal a világítás helyreállítására és áramszolgáltatásra, továbbá ötszáz izzót rendelt, hogy pótolják a Tivi által kiszerelteket.

A felszámolást végző Exerem Kft.-t a szolgáltató jelentős hitelezőit képviselő választmány kérésére mentették fel, a végzés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható. Az indoklás szerint a felszámoló jogszerűtlenül szüneteltette Esztergom közvilágítását, és külsős céget sem bízhatott volna meg az izzók kiszerelésével, továbbá figyelembe kellett volna vennie a hitelezői választmány döntését arról, hogy nem járul hozzá a közvilágítási tevékenység folytatásához.

Esztergomban a város közvilágítását biztosító társaság augusztusban kezdte meg a szolgáltatás megszüntetését, mert az önkormányzat 2013-ban még nem fizetett érte. Mivel a lámpatestek egy része a társaság tulajdona, a kikapcsolást az izzók kiszerelésével oldották meg.

A szolgáltatónak egy bank adott hitelt a közvilágítás korszerűsítésére, majd a társaság fizetésképtelensége után a követelést eladta egy követeléskezelő cégnek, ezért jogi vita tárgya, hogy az önkormányzat kinek fizessen a világításért.

A város fizetési szándéka jeléül félévi díjat, 40 millió forintot törvényszéki letétbe akart helyezni a szolgáltató számára, ezt azonban a törvényszék elutasította. Az önkormányzat megfellebbezte ezt a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik