Belföld

Menesztették a felszámolót

A tatabányai törvényszék jogszabálysértések miatt felmentette az esztergomi közvilágítási szolgáltató felszámoló biztosát.

Egyértelmű, hogy a Tivi Kft-nek már semmilyen jogalapja nincs a közvilágítás szüneteltetésére és a szolgáltatás akadályozására – tájékoztatta az MTI-t a város polgármestere. A felmentést egyébként nem a város, hanem épp a cég hitelezőinek választmánya kezdeményezte. Az indoklás szerint a felszámoló jogszerűtlenül szüneteltette Esztergom közvilágítását, és külsős céget sem bízhatott volna meg az izzók kiszerelésével

Augusztustól sötét van

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, Esztergomban a város közvilágítását biztosító társaság augusztusban kezdte meg a szolgáltatás megszüntetését, mert az önkormányzat 2013-ban még nem fizetett érte. Mivel a lámpatestek egy része a társaság tulajdona, a kikapcsolást az izzók kiszerelésével oldották meg.

Fotó: Váczy Hübschl István

Önkormányzati lépések

 

közbeszerzést ír ki a közvilágítás ellátására

ennek eredményéig szerződést kötött az E-On-nal a világítás helyreállítására

500 izzót rendelt a kiszereltek pótlására

 

Előzmények

A szolgáltatónak egy bank adott hitelt a közvilágítás korszerűsítésére, majd a társaság fizetésképtelensége után a követelést eladta egy követeléskezelő cégnek, ezért jogi vita tárgya, hogy az önkormányzat kinek fizessen a világításért. A város fizetési szándéka jeléül félévi díjat, 40 millió forintot törvényszéki letétbe akart helyezni a szolgáltató számára, ezt azonban a törvényszék elutasította. Az önkormányzat megfellebbezte ezt a döntést.

Közben a város elállt a társasággal kötött koncessziós szerződéstől, mert a Tivi Kft. határidőre nem állította helyre a közvilágítást és nem tett eleget tételes elszámolási kötelezettségének. Néhány nappal később a szolgáltató már biztonsági őrök kíséretében folytatta az izzók kiszerelését, amit Tétényi Éva több helyen személyes közbelépésével próbált megakadályozni. A szolgáltató most felmentett felszámoló biztosa, Schuster Zsófia az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy megalapozatlannak tartja, és nem fogadja el az önkormányzat elállását a koncessziós szerződéstől

Ajánlott videó

Olvasói sztorik