Belföld

Átadták a Kismarosért Érdemérmet

Az érdemérmet nem adják oda akárkinek, ha nincs megfelelő jelölt, inkább nem adják senkinek.

2013. október 22-én, este 18 órától több százan emlékeztek együtt a kismarosi Művelődési Házban az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulójáról. Az ünnepi előadásban a Vilcsek Gyula Általános Iskola tanulói idézték fel a forradalom eseményeit, s közben a nézők korabeli filmfelvételeket láthattak a forradalom harcos napjaiból.

Ünnepi beszédet mondott Poldauf Gábor polgármester, aki a szabadságharc történelmi jelentőségére, a magyarság érzelemvilágában hagyott nyomára és a nemzet fennmaradása szempontjából betöltött jelentőségére hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a forradalom erő nélküli igazsága elbukott ugyan a zsarnokság igazság nélküli erejével szemben, de végül mégis győzött a szabadságharc, mert emléke megmaradt és a tisztán újjáéledt.
“(…) nem felejtettünk el téged szabadságharcos, idős-fiatal utcai vagány, emlékedet megőrizte sokat szenvedett hazád. Voltak akik letagadtak, de az igazság újjáéledt, új szellőt fújt parazsának tüzébe Nagy Imre kijelentése: Kegyelmet nem kérek!”

Az ünnepi megemlékezés keretein belül került sor a Kismarosért Érdemérem átadására. Az Érdemérem nem tartozik azon kitüntetések sorába, amit évről-évre kötelezően adnak oda valakinek. Noha a kitüntetés adományozására bárki tehet javaslatot, van, hogy nincs jelölt, avagy nincsen arra érdemesnek talált személy, és így a díjat nem osztják ki. Ez a mérce közrejátszik abban, hogy a kitüntetésnek nagy az eszmei értéke. 1991 óta hét alkalommal maradt el a díj átadása.

Idén szerencsére akadt ilyen, megfelelő személy: az érdeméremre 2013-ban a képviselő-testület egyhangú döntéssel Nagy Sándornét, a kismarosi nyugdíjasklub egykori elnökét találta érdemesnek, a kismarosi idősek érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseképpen.

A kitüntetést az október 23-i ünnepségen Kismaros polgármestere, Poldauf Gábor adta át a kismarosi Művelődési Házban.

Burik Vilmosné, a kismarosi Nyugdíjas klub jelenlegi vezetője, Nagy Sándorné kitüntetett és Poldauf Gábor, Kismaros polgármestere. Fotó: Kismarosi Kikiáltó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik