Belföld

56-os megemlékezés Vásárhelyen

Ünnepi menet, koszorúzás, beszédek, Piros Ildikó, több mint 200 határon túli honosítása, dr. Kovács László beszéd - így telt az 56-os megemlékezés Hódmezővásárhelyen.

Fél tízkor a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődött a városi ünnepi műsor, majd a menet ezer főre duzzadva a Nagy Imre sétányhoz vonult.

Itt beszédet mondott dr. Kovács László képviselő. Emlékező szavaiban méltatta az 56-os hősöket, majd a szocializmus legsötétebb éveinek kronologikus összefoglalása után 1956 őszének fontosabb állomásairól beszélt.

Alacsonyan szállnak a hamisított videók

Idézett többek között Zelk Zoltántól, Illyés Gyulától. Albert Camus a magyarok vére írásából kiemelte: ” A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben.” Majd a nyomor, az elnyomás és kiszolgáltatottság éveinek lefestésével a szocialista örökség mai napig érezhető hatásáról is beszélt.

Kiemelte, akkor is voltok olyanok akik nem segítettek hazájukon, voltak akik nem nyújtottak segítő jobbot Magyarországnak, és most is vannak akik nem hazánk épülését segítik, itt utalt Göncz Kinga és Tabajdi Csaba EP képviselők Tavares jelentéssel összekapcsolt viszonyára is. Beszédét a jövő évi választásokra való figyelmeztetéssel zárta – “vigyázzunk mert alacsonyan repülnek a hamisított videók”.

Az ünnepségen verset és prózát mondott Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Márai szavai általa töltötték be a Kaszap utcát és a sétányt. Az ünnepség zárásaként több int 200 határon túli magyar tett állampolgársági esküt, majd a város intézményei, a pártok és az itt működő civil szervezetek elhelyezték koszorúikat.

A Vásárhely24 facebook oldalán még több fotót talál a megemlékezésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik