Belföld

Tárlat a buszmegállóban

Művészi fotók között várakoznak Vácon az utasok, egyelőre Deákváron, de jövőre már Kisvácon és a Földváry téren is.

Második éve gyönyörködnek a buszra szállók a Forte Fotoklub Vác néhány művészének kiváló képeiben. Vezetőjük, Cservenák Péter különösen arra a panorámaképre büszke, amelyen a város szinte valamennyi műemlékére rá lehet ismerni. Emellett ott találjuk a szabadtéri tárlaton Letfusz Katalin, Tumbász András és Kis Dávid műveit is.

Az ötletgazda Csatári Endre azt mondja, amikor külföldön járt, sokszor megirigyelte a rendezett városokat, ennek részeként a kulturált tömegközlekedést. Amikor pedig a váci önkormányzat azt kérte az általa vezetett reklámcégtől, hogy találjanak ki valamit, amivel vissza lehet szorítani a buszmegállók pingálását, ragasztgatását, akkor adta magát a terv. Hirdetőhengereket állítottak fel a városban, ahol jobb helye van a plakátoknak, második lépésként pedig tesztelni kezdték, hogyan fogadnák a járókelők a különleges szabadtéri tárlatot.

Teljes felújítás

„Először egy kevéssé forgalmas helyen, a Vízfogónál újítottuk fel a buszmegállót és csak fél év elteltével csináltuk meg a többit, amikor láttuk, hogy nem firkálja, nem rongálja senki”- mondta el a Dunakanyar24 érdeklődésére a reklámszakember. A régi buszmegállók új tartószerkezetet kaptak, UV védelemmel ellátott tetőt, hogy a nap ne fakítsa ki a képeket, utána jöttek a fotók, amiket a város fotósai ingyen ajánlottak fel.

Gyűlik az anyag a folytatáshoz

Az eltelt hónapok azt bizonyították, hogy az emberek fogékonyak a szépre, ha valami rendben van, azt szívesen megőrzik. A sikeren felbuzdulva már készülnek a tervek a program folytatásáról. Az eddigi nyolc után Kisvácon és a Földváry tér környékén is megújulnak jövőre a buszmegállók, a fotósok már gyűjtik az anyagot, amit ide szánnak. Közben felvették a kapcsolatot a helyi levéltárral is, mert a tervek szerint a fotók és más helyi képzőművészeti alkotások képei mellett a környék nevezetességeiről szöveges összefoglalók is kerülhetnek a megállókba. Mivel pedig ezek oldalfalai mobil elemekből állnak, a kiállítási anyagot cserélhetik is, valódi szabadtéri tárlatot kínálva így a Vácon közlekedő ezreknek.

Csatári Endre harminc mini kiállítást szeretne a váci buszmegállókban, de azt mondja, hasonló tervekről tárgyalnak a Dunakanyar több településével is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik