Belföld

Panaszom a Kaszapon

Olvasónk a lakóközösség nevében kereste meg szerkesztőségünket, a Kaszap utcán tapasztalt problémái miatt.

A probléma

Neve elhallgatását kérő olvasónk arról számolt be, régóta probléma a Kaszap utcai lakosok körében, hogy a lakóházak előtti parkoló fái korhadtak, elhanyagoltak, tetvesek. A levéltetű, ősszel pedig a fák fekete bogyós termése az autókra hullik, rájuk is ragad, rongálva, csúfítva a járművet.

A Emlékpont építésekor a környező részt így a Kaszap utca páratlan oldalát rendbe hozták, a fákat kivágták, helyettük sövényeket ültettek, de csak az Oldalkosár utca kereszteződéséig. Olvasónk panasza szerint az Oldalkosár és a Kőfal közötti szakasszal már nem foglalkoztak.

A lakók már többször jelezték a problémát, de lépés nem történt. Úgy érzik, az évi 7 ezer forintos parkoló bérletek megvásárlása némi jogokat nekik is biztosítana. Az ügyben megkerestük a vásárhelyi önkormányzatot is.

A válasz

Göbl Vilmos sajtóreferens kérdésünkre elmondta: a Kaszap utca páros oldalán, a főút felőli, és a parkoló felöli részen zömében május- illetve hársfák állnak, a szükséges nyeséseket és a beteg fák kivágását a város elvégezte. A páratlan oldalon orgona bokrok kerültek telepítésre, itt valóban érkezett bejelentés a szükséges karbantartási munkálatokra, amit 3 napon belül meg is valósítottak.

Az Oldalkosár utcán Tóth Bálint és Csák Péter közös képviselőkkel bejárták a területet, a közösen meghatározott munkákat ezt követően el is végezték. Az Árpád utca felől is elvégezték a fák nyesését, szintén a lakóközösségek kéréseinek megfelelően.

A sajtóreferens hozzátette, az önkormányzat évente több mint 4 millió forintért végez csak permetezéses növényvédelmi munkálatokat, a városban lévő növényzet karbantartása összesen több száz fő bevonásával történik. Ha az érintett problémával megkeresik a hivatalt, biztosan meg tudjuk találni a megfelelő megoldást.  ” Azt azonban szeretném előrebocsátani: nem látjuk indokoltnak, hogy csak azért vágjunk ki fákat, mert azok bogyós termése ősszel lepotyog, ezt nem lehet megakadályozni. Amennyiben a lakók a fák kivágását kezdeményezik, ezt a lakóközösség vezetője jelezze. Sok esetben a lakók között ugyanis nincs egyetértés a növényzetet illetően, ezért a lakóközösségek vezetőit kérjük ilyen esetekben fellépni.” – tette hozzá Göbl Vilmos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik