Belföld

Meghalt Für Lajos

für lajos ()
für lajos ()

Az Antall- és a Boross-kormány honvédelmi minisztere 82 éves volt.

Elhunyt Für Lajos volt honvédelmi miniszter kedden hajnalban a budapesti Honvédkórházban – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Für Lajos történelem szakon végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen és az ötvenes évek közepén tartalékos alhadnagy volt. 56-ban közreműködött a debreceni forradalmi követelések megfogalmazásában és ő nyújtotta át őket a kormánynak. Ezért, a forradalom leverését követően a szovjetek internálták, majd lefokozták és elküldték a tanársegédi állásából is.

1985-ben résztvevője az ellenzéki csoportosulások első monori találkozójának, részt vett a 87-es lakitelki találkozón és az MDF alapító tagja volt. 1989-ben őt jelölte pártja államfőnek, végül honvédelmi miniszter lett Antall József kormányában és a Boross-kormányban is. 1998-ig volt országgyűlési képviselő.

2007-re távol került az antalli MDF-től, ugyanis a Magyar Gárda megalapításánál tevékenykedett.

A Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az egykori tárcavezetőt, és osztozik a család gyászában. A volt miniszter temetését a család kérésének megfelelően szűk, családi körben rendezik majd meg – írta a HM.

A Fidesz, a KDNP és a Jobbik is mélyen megrendült a hír hallatán. Vona Gábor (Jobbik) külön kiemelte Für Lajosnak “a Magyar Gárda gárdistái melletti önzetlen és állhatatos kiállását”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik