Belföld

Már nem nyomoznak az Omninvest-ügyben

injekció (oltás, )
injekció (oltás, )

Megszüntették az oltóanyag-beszerzés ügyében ismeretlen tettes ellen, még 2010-ben indított nyomozást – írta a Világgazdaság.

A jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt indított eljárást bűncselekmény hiánya, az adócsalás és pénzmosás miatt indított nyomozást bizonyítottság hiányában szüntették meg. A NAV döntése miatt panaszt nyújtottak be a Fővárosi Főügyészséghez, ám azt elutasították.

A lap felidézi: a nyomozást 2010 augusztusában rendelte el a NAV Bűnügyi Főigazgatósága. Azt követően, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az Omninvest Development Kft. számára 2006-ban nyújtott kétmilliárd forint összegű állami támogatás odaítélése ügyében.

2006-ban 2 milliárd forint pályázati támogatást kapott a kormánytól az Omninvest madárinfluenza-ellenes szer kifejlesztésére. A megbízás itthon nagy felháborodást okozott, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága pedig megállapította, hogy a cég támogatása ellentétes volt az európai előírásokkal, az Omninvestnek vissza kellett fizetnie a teljes összeget.

A cégnek 1996 óta kizárólagos szerződése van az állam által a rászorulóknak térítésmentesen biztosított szezonális influenza ellenes vakcina gyártására, és ez a kontraktus egészen 2019-ig több tízmilliárd forintos biztos bevételt jelent az által, hogy az állam évente legalább 1,3 millió adag vakcinát rendel a vállalkozástól.

Ugyanakkor ez év februárjában Orbán Viktor kormányfő már arról beszélt, hogy az influenzavakcina-gyártást kizárólagos állami feladatként tudja csak elképzelni. Az egészségügyi államtitkárság akkor közleményben erősítette ezt meg: „az oltás és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása egy következő lépés lehet, amelyben az állam szerepvállalása is megfontolandó. Az ezzel kapcsolatos döntést megalapozó anyagok elkészültek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik