Belföld

Járvány okozta a miskolci csecsemőhalálokat

miskolci-korhaz(960x640).jpg (miskolci kórház)
miskolci-korhaz(960x640).jpg (miskolci kórház)

Több oka is volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött intenzív centrumában augusztusban történt haláleseteknek, az elvégzett vizsgálat szerint az orvosi ellátás minden esetben a szakmai szabályai szerint történt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet tájékoztatása szerint Csiba Gábor, a kórház főigazgatója keddtől ismét munkába állhat.

A járványügyi, epidemiológiai és szakfelügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a koraszülés, az alacsony születési súly, alapbetegségek, illetve az ebből adódó rosszabb életkilátások és a bakteriális fertőzés okozta járvány egyaránt szerepet játszottak a halálesetek bekövetkeztében.

A minisztériumi közleményben felidézték: augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban, emiatt Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben.

A szakfelügyeleti vizsgálat nem tárt fel szakmai hibát, vagy a protokolloktól, és a Magyarországon megszokott koraszülött intenzív centrumbéli ellátási rendtől eltérő ellátási gyakorlatot – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik