Belföld

Bárkivel kész konfrontálódni az új ombudsman

szekely-laszlo(960x640)(1).jpg (székely lászló, )
szekely-laszlo(960x640)(1).jpg (székely lászló, )

„Nekünk a szegények, az elesett, kiszolgáltatott helyzetben levő emberek ügyvédjének, szószólójának kell lennünk, az ő érdekeiket kell határozottabban képviselnünk." – mondta Székely László a Népszabadságnak adott interjújában.

Az alapvető jogok szeptember 25-én hivatalba lépő biztosa szerint a kiszolgáltatottak helyzetéről eddig kevesebbet beszéltek, míg a politikailag kényes ügyek lényegesen nagyobb teret kaptak.

Székely László kész ütközni a kormánnyal is, hiszen a törvény, amelynek alapján a hivatal működik, erre kötelezi őt, és indokolt esetben kész bárkivel konfrontálódni. „Higgyék el, a harminc év alatt megszerzett szakmai presztízsemet meg fogom őrizni” – fűzte hozzá.

Az új ombudsman kifejtette, hogy az ügyek egy részét biztosan hivatalból indítják majd, akár a médiában megjelent hírek alapján is. Erre példaként említette, hogy a sajtószemlében olvasta: Balassagyarmaton a közösségi szállásról állítólag úgy tesznek utcára menedékkérőket, hogy megszüntetik az ellátásukat, miközben tartózkodási engedély hiányában munkát sem vállalhatnak. Az ilyen eseteknek érdemes utánajárni – mondta.

Az interjúban felsorolt néhány ügyet, amelyekkel minden bizonnyal foglalkozni fog a hivatal. Ezek között említette a temetkezési törvényt, a Normafa környékére tervezett beruházás ügyét és a hajléktalanellátást.

Egyetértett azzal a felvetéssel, nagy feladat lesz a hivatala számára, hogy a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény szerint jövőre úgy lehet majd bejelentést tenni, hogy az érintett megőrizheti a névtelenségét, illetve 2015-től ellenőrizniük kell az ENSZ kínzás és megalázó bánásmód elleni egyezményének hazai végrehajtását. “Mindehhez bizonyosan a létszám növelésére van szükség. Különösen az utóbbi feladat ellátása kíván majd óriási erőfeszítést, hiszen – a börtönöktől a pszichiátriai intézetekig – mindenütt ellenőriznünk kell majd, ahol személyes szabadságukban korlátozott emberek élnek. Nagyjából ezer helyszínről van szó, ami brutálisan nehéz munka lesz, hiszen mindössze tízen foglalkoznak majd ezzel” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik